Стопанин на имот във вилна зона “Каменец” в Хасково е Валентин Симеонов. Тук той отглежда 24 кръвожадни питбула, които развъжда за продажба. Съседите на кучешкия стопанин са се оплаквали в общинската полиция не веднъж и два пъти, защото се страхуват някое от кръвожданите кучета да не скъса синджира и да нападне някой от тях или децата им.
Екип на БЛИЦ видя питбулите, които са вързани с дебели синджири, но стопанинът се опита да ни убеди, че песовете не са опасни. За да бъде по-убедителен Валентин каза, че жена му, която е бременна в осмия месец се грижи спокойно за тях без да се бои, че ще я нападнат. Бих ли я пуснал, ако е опасно, риторично пита той.
Валентин Симеонов развъжда питбулите на това място, а поколението им продава в Гърция и Турция. Той не скри, че към тази порода кучета има огромен интерес. Преди година обаче цената на малките кученца била около 200 лева за бройка, а сега паднала почти наполовина. Дори на битака в Димитровград се сринала съвсем – до 40 лева за бройка.
Валентин категорично отрече да е използвал псетата за прочутите в този край кучешки боеве. Показа паспортите на всички кучета, от които е видно, че са им извършени задължителните имунизации, защото по този начин новите им стопани-чужденци нямали проблеми на митницата. По думите на стопанина клиентите сами го намирали във вилната зона и купували малките кученца. Когато животното има паспорт и ветеринарен сертификат, преминаването на границата не е проблем, обясни той за чужденците, които си купуват питбули от него.
За кучешки развъдник е необходимо разрешение от ДВСК. Оттам обаче след проверка бяха категорични, че не са издавали такова. Кучкарникът е бил проверяван няколко пъти и от полицията./ Тодорка Николова, БЛИЦ