Агресивният пътник е в следствието на Г. М Димитров. Това заяви Христо Щерионов от Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" в ефира на БНТ. 

Както БЛИЦ писа индийски гражданин, буйства в самолет на „Еър Франс” в петък вечерта, което доведе до принудителното кацане на летателния апарат в София и арестуването на агресора. Днес Софийският градски съд решава дали да го задържи за постоянно в ареста.

Прокуратурата вероятно ще поиска най-тежката мярка, след като полетът от Париж до Делхи кацна извънредно в София.

Въпреки опитите на екипажа да го успокои, пътникът ударил един от стюардите и се опитал да влезе и в пилотската кабина.

Повдигнато му е обвинение, че е създал опасност за живота и здравето на пътниците по време на полет. Законът предвижда между пет и десет години затвор.

По този повод Щерионов посочи, че дори и пушенето в салона на самолет би могло да се третира като терористични действия и човек да се окаже с белезници.

Той обясни и реда, по който трябва да действа екипажа при подобен инцидент. Пилотът и втората стюардеса вече не могат да напускат кабината. Ркипажът трябва да обезопаси агресора, трябва да се обясни на пътника, че той носи наказателна отговорност и че всички разходи, които са необходими за принудително кацане, ще са за негова сметка", поясни Щерионов.

"Ако е чужд гражданин, по инструкция се уведомява консулството, съответното посолство и министерството на външните работи. Пилотът взима решение за принудително кацане след доклад, когато всички други методи са били неуспешни", заяви още той.

"Екипажът може да привлече пътници за помощ, т. е. призоваваме като администрация всички пътници да запазят спокойствие, да съдействат на екипажа, за да може полетът да продължи безпроблемно и капитанът да кацне принудително на най-близкото летище", обясни още той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!