Апелативният съд в Бургас е потвърдил запора върху 200 милиона лева от богатството на обвиняемия бизнесмен Иво Прокопиев, научи БЛИЦ.

Запорът в отговор на иск на КОНПИ бе обжалван от скандалния бизнесмен, но съдът го е потвърдил.

Решението на апелативните магистрати е окончателно и не подлежи на обжалване.

Налагането на запор върху имущество на Иво Прокопиев, жена му и фирмите му за 199 501 065 лева е вследствие на обоснованото предположение, че придобитото имущество е придобито незаконно. Това стана ясно неотдавна по време на пресконференция на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) на тема: "Запор на имуществото на Иво Прокопиев, членовете на неговото семейство и контролираните от него дружества".

"Преди 5 години дружеството „Каолин” е продадено на немска компания за 150 млн. Единственият начин да разберем дали това законно, е да установим източника. Тези пари са незаконни, спечелени са от незаконно придобито имущество. Установихме страшно много нарушения при приватизацията на дружеството, има схема, по която „Каолин” е придобит почти без пари", заяви тогава шефът на КОНПИ Пламен Георгиев. 

"150 млн. лв. са незаконни и трябва да се установи откъде са. Ако Прокопиев нямаше приходи, нямаше да го проверяваме. Но той продава. Как така една фирма като "Каолин" е взета? Иво Прокопиев ходи и говори лъжи", каза Георгиев. Заводът бил оценен за 20 милиона. Оферта на белгийска фирма била отхвърлена. И Прокопиев придобил "Каолин" за 7,5 милиона", обясни Георгиев.

Ивайло КРАЧУНОВ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ