Специализираната прокуратура е образувала досъдебно производство за сключване на неизгодна сделка от длъжностно лице през 2014 г., от която за община Перник е произлязла значителна вреда – престъпление по чл. 220 ал.1 от НК. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на Р България.

В акцията участва и новата голяма комисия "Антикорупция" под ръководството на Пламен Георгиев. На прицела на разследването са Иван Иванов, бивш кмет на града в периода 2014-2015 г. и Илинка Никифорофа, бивш зам.-кмет, а сега активист в АБВ. Това е втората мащабна изява на новия орган след антикорупционна акция в община Септември преди дни.

Законен повод за образуване на досъдебното производство е изготвен доклад от АДФИ за извършена финансова инспекция на община Перник за периода 2011- 2016 г. Установено е до момента, че на 09.09.2014 г. от Община Перник е било възложено кризисно сметосъбиране и сметоизвозване на територията на общината на търговско дружество, на което е изплатена сумата от 1 258 260 лева.

Освен че не е бил извършен анализ на цените и услугите, предложени от това дружество, посочената сума е била изплатена без в протоколите за приемане на свършената работа да е бил посочен район на изпълнение и без към тези протоколи да са били приложени документи, удостоверяващи реално извършените действия.

Същевременно към този момент общината е изплащала възнаграждение за същата дейност по сметосъбиране и сметоизвозване на друго дружество, с което е имала действащ основен договор. По основния договор е заплатена сумата от 495 168 лева.

Към настоящия момент се изземват документи от Община Перник, която оказва пълно съдействие на разследващите органи. С предварително разрешение на Специализирания наказателен съд се претърсват жилища и офиси на фирми. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ