С решение на Народното събрание бе създадена мега агенция за противодействие с корупцията по високите етажи на властта. Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество) временно се ръководи от Пламен Георгиев, който ръководеше КОНПИ, а преди това бе зам.-правосъден министър и прокурор. Ето как г-н Георгиев отговори на въпросите на Ивайло Крачунов.
- Г-н Георгиев, ръководената от Вас Комисия за противодействие на корупцията проведе съвместна операция с прокуратурата и полицията срещу кмета на Септември Марин Рачев. Удовлетворен ли сте от решението на Специализирания съд, с което Рачев временно бе отстранен от длъжност?
- Напълно съм доволен от решението на съда, защото ние изпълнихме една изключително успешна операция. В нея бяха намерени множество доказателства, които абсолютно категорично уличават кмета в извършени престъпления.

Разбира се оттук нататък доказването на вината на кмета е работа на прокуратурата, но според мен решението на съда е законосъобразно, тъй като е ясно, че той би могъл да въздейства върху показанията на бъдещи свидетели, както и да укрие документи.

Така че това беше едно много правилно и логично решение на съда. Но аз се радвам, че ние в един много кратък срок, буквално десетина дни след като работеше новосъздадената комисия успяхме да проведем операцията и тепърва очаквайте още много такива.

- Към кметове, бизнесмени или политици ще бъдат насочени новите операции на Комисията за противодействие на корупцията?
- Срещу всички, които изброихте. Тепърва ще има операции и срещу местната власт и срещу по-високо ниво политически лица, а също така и по отношение на магистрати.

Ние работим и по отношение на противодействие на корупцията сред магистратите, защото аз повтарям отдавна, че ако ние имаме една добре работеща съдебна система с честни хора, то тя ще може да изправи всички недъзи в обществото! Не сме забравили магистратите! Очаквайте скоро операции срещу тях.

- Изкушават ли се магистратите да използват служебното си положение, за да взимат нерегламентирани средства?
- За съжаление отговорът е да. Имаме такава информация. Тези случаи не са един и два, но всеки ще си сърба попарата, която е надробил!

Работим на много високи обороти. Знаете, че звеното за борба с корупцията от ДАНС вече е част от нашата Комисия. Очаквайте много резултати.

Лично аз с каквото съм се захванал съм се справил и съм убеден, че ние имаме силата и възможността да се преборим с корупцията!

- Голяма полемика се разгоря, след като КОНПИ наложи запор в размер на 200 милиона върху имуществото на подсъдимия Иво Прокопиев. БЛИЦ беше първата медия, която оповести, че Апелативният съд в Бургас е уважил иска на ръководената от Вас Комисия. Какво следва оттук нататък по отношение на имуществото на Прокопиев?
- Първо искам да кажа, че решението на съда беше абсолютно обосновано и мотивирано.
Точка по точка бяха отхвърлени всички възражения на Прокопиев и защитата му за твърдяни от тях незаконосъобразни действия.

В решението на съда изключително добре беше написано, че всичко което е свършила КОНПИ е законосъобразно.
За нас няма свещени крави. Г-н Прокопиев не е първият олигарх, на когото запорираме имущество, такъв беше и Цветан Василев. Има и други лица.

Оттук нататък всеки трябва да се притеснява, ако има незаконно придобито имущество!
 

А по отношение на Вашия въпрос какво следва оттук нататък за подсъдимия, г-н Прокопиев трябва да представи декларация пред нашата Комисия, в която да докаже законността на неговите доходи. Ако не може да го направи, то в края на месец февруари КОНПИ ще внесе иск за отнемане на имуществото му, което вече сме запорирали.
Разбира се, ако г-н Прокопиев докаже, че има законни средства тогава проверката срещу него ще бъде прекратена.

- Вашият опит като магистрат сочи ли, че такъв човек като него е успял по честен път да спечели стотици милиони левове?
- Фактът, че ние сме внесли този иск, фактът че той е одобрен от съда на първа и е потвърден на втора инстанция, говори че ние сме събрали достатъчно доказателства, че имуществото, което е придобито от г-н Прокопиев за нас е незаконно придобито.
 
- Очаквате ли истерична атака от кръга „Капитал“ по повод на Вашите действия?
- Атаката вече се случи. Дори преди нашето решение имаше теч на информация. С оглед на това вече тече проверка на ДАНС откъде е изтекла класифицирана информация във връзка с този случай.
 
Атаки има много, но да Ви кажа те изобщо не ме интересуват. Важното е, че съм тук, за да си свърша работата по закон. Малко ме интересува това кой и какво пише.

В крайна сметка има много още за вършене и ви казвам, че държавата е силна и има възможност да се справи с корупцията.

От тази гледна точка апелирам към всички граждани, които по някакъв начин са станали свидетели на корупция: Давайте сигнали!
Вече можем да работим по сигнали на граждани, а допреди 10 дни нямахме такава възможност.
Така че подавайте сигнали за корупция, уверявам ви, че ще ги обработим!
 
- Споменахте името на банкера беглец Цветан Василев, на когото преди година и половина КОНПИ наложи рекорден запор за над 1 млрд. лева. Какво се случва по този въпрос?
- Делото е в съда. Оттук нататък следват съдебни процедури, които са дълги и трудни, защото материалите по делото са стотици страници.

Чакаме същинският съдебен процес, в който ще бъдат изслушани свидетели и ще бъдат разгледани експертизи. След това съдът ще вземе решение дали да отнеме това наистина гигантско имане, което сме запорирали.

- Самият Цветан Василев пред негови приближени медии се опита да Ви атакува от Белград. Как гледате на неговите действия спрямо Вас?
- Най-нормалното е когато ти е запорирана сума от близо 1 милиард лева да атакуваш този, който го е направил.

Правят го и хора, на които са запорирани дори суми от порядъка на 5 или 10 хил. лева.

Само ще Ви дам един пример – преди 5 години, когато бях зам.-министър на правосъдието и посещавах затворите, над 90% от затворниците твърдяха, че са невинни. Всички обясняваха как са в затвора поради грешка в системата или по някаква друга причина, която е независеща от тях или че са били набеди.
 
Ние работим само с факти и доказателства, които представяме в съда. А другото е просто една говорилня.
 
- Обещахте да няма свещени крави за Комисията за противодействие на корупцията. Има ли постъпили сигнали срещу политици?
- Има постъпили данни за корупция на много нива, включително и в политическите среди. Навсякъде! Имаме много данни, въпросът е ние да ги обработим и да ги направим годни доказателства, които след това да се ползват за едно производство, както се случи и с кмета на Септември. Виждате, че събрахме много доказателства, които дадоха основание на съда да го отстрани от длъжност.

- Ще продължат ли добрите Ви партньорски отношение с Вашите колеги от Европа?
- Ние имаме изключително добри партньорски връзки и с Европа, и с Америка. Комуникацията между нас е много добра.

Реално нашата комисия е създадена, за да отнема незаконно придобито имущество от хора, които го притежават в големи размери. Рядко те държат авоарите си в България.
 
В този смисъл международното сътрудничество е изключително важно, още повече на фона на разширените правомощия на нашата комисия.

- Да, но имате и много критици!
- Ще отговоря и на тях. България създаде нещо наистина уникално и дано хората да си дадат сметка за това.
 
Когато започнем една проверка проверяваме първо дали е извършено корупционно престъпление, след това проверяваме дали има незаконно придобито имущество и накрая дали има конфликт на интереси. Т.е. когато имаме един случай дали е по сигнал или по наша разработка, ние правим една изключително задълбочена проверка, по време на която различните служби си сътрудничат.
Вече имаме случай, при който събрани доказателства конфликт на интереси вече са предадени към агентите на бившата ДАНС, които вече са част от нашата комисия.
 
Създаде се една уникална база с данни между много органи, което дава възможност за огромни успехи в нашата работа.
 
- Благодаря, г-н Георгиев и успех в работата за държавата.
- И аз Ви благодаря, г-н Крачунов.