Най-тиражният сръбски вестник “Blic” продължава със серията си от разкрития за ограбилия 2 милиарда евро от КТБ Цветан Василев. В публикация в съботния си брой, изданието хвърля светлина защо Цветан Василев е избрал Белград за свой пристан, след като се укри през 2014 г. от българското правосъдие и се сдоби с червена бюлетина от Интерпол.

Припомняме, че миналата седмица пред “Blic” проговори близък сътрудник на Василев, който разказа за престъплението, извършено на сръбска територия от банкера-беглец, опитал се да фалира с фиктивен дълг от 47 милиона евро сръбската фабрика за стъкло в Парачин. Именно заради тази афера се очаква в скоро време сръбската прокуратура да повдигне обвинение на Василев. „Blic“ разкри също така, че дъщерята на бившия банкер – Радосвета, обвинена в пране на пари, е била арестувана за кратко през 2017г. в Сърбия, макар все още да не е екстрадирана в България.

В сегашната публикация, сътрудникът на Василев, чието име се пази в редакцията на сръбското издание, потвърждава, че банкерът е задействал през 2014г. руските си връзки, за да намери удобен пристан в Сърбия, а българското правителство е било подложено на силен натиск от руска страна (с оглед геополитическата обстановка тогава), за да отпаднат обвиненията към него.

Виждайки обаче, че от този натиск няма да има ефект, Василев се е устроил в Белград, разчитайки на руската протекция и влиянието, което Москва има върху „близки политически структури“ в Сърбия, визирайки бившият сръбски президент Томислав Николич и съветникът му Предраг Микич, с които и самият Василев е изключително близък. (бел. ред. - Василев има бизнес отношения с Николич, като е правил и дарения за фондацията на съпругата му – Драгица Николич).

Сръбският “Blic” посочва, че сега Василев е задействал процедурата по закона „Магнитски“ в САЩ, на същия принцип, но в другия геополитически спектър, опитвайки се чрез американски скъпоплатени лобисти, да „намери изход“ от тежката ситуация за него.
Сегашните разкрития в “Blic” само потвърждават отдавна известното на българското общество обстоятелство, че Цветан Василев е доверен човек на Москва. Припомняме, че на два пъти след фалита на КТБ през 2014г., Василев се опита да прехвърли активи за над 1 млрд. евро на руските си приятели.

Първо партньорът на олигарха Константин Малофеев – Пиер Луврие, представяйки се за „инвеститор“, получи от Василев, срещу 1 евро, накуп БТК, Дунарит, Авионамс, ТВ 7, НУРТС и Фърст Диджитъл. След като аферата беше разкрита, а Луврие дори се оказа близък с командира на руските сепаратисти в Украйна – Игор Гиркин – Стрелков, на сцената излезе друг служител на Малофеев – Дмитрий Косарев. С него Василев беше сключил договор за разделяне на парите от откраднатите активи в съотношение 80 към 20, след тяхната продажба.

Самият Малофеев лично посети Василев в Белград, опита се да направи с негово съдействие руска телевизия в България, а дебелите връзки на Василев с Москва и контактите му с генерал Леонид Решетников - бивш шеф на руската резидентура в България, станаха достояние и от записките в личния му бележник, публикувани наскоро.
Така или иначе, придобилият вече статут на международен аферист Василев (разследван от българската, сръбската и австрийската прокуратура), очевидно е загубил досегашното си спокойствие в Сърбия, а затворът все по-настоятелно чука на вратата на петзвездния му хотел в Белград, независимо от руските протекции или лъжите му по закона „Магнитски“.