В обширен материал на първа страница от вчера, сръбския вестник „Blic“ посочва, че Цветан Василев е разследван от началото на годината от сръбската прокуратура като участник в организирана престъпна група на територията на западната ни съседка, като се очаква да му бъде повдигнато обвинение заради опита му да фалира „Сръбска фабрика за стъкло“ в Парачин.

В статията със заглавие „В Сърбия получи закрила, но и наказателно преследване. Как български олигарх доведе сръбска фабрика до просешка тояга“, авторът Михайло Йовичевич посочва, че след като българската и австрийската прокуратура отдавна са по петите на издирвания от Интерпол за кражбата на 2 милиарда евро от Корпоративна търговска банка Цветан Василев, сега и сръбската прокуратура е погнала Василев, за организираната от олигарха на територията на Сърбия престъпна група, с цел да причини „фалшив банкрут“ на завода за стъкло в гр. Парачин и по този начин да присвои активите му.
 

В статията се припомня аферата на Василев със завода за стъкло и как е предявено фиктивно вземане към предприятието за 47 милиона евро от сръбската фирма „Вексилум“. Разследващите са установили шест свързани лица, сред които Цветан Василев и Слободан Спасоевич, които са извършили престъпления, в опита си да причинят банкрут на фабриката. Нещо повече, при разпитите в сръбския Отдел за борба с организираната престъпност (SBPOK) представителят на сръбското дружество „Вексилум“ – Слободан Спасоевич, на практика е признал, че е подставено лице, няма никаква представа защо е подадена молбата за несъстоятелност, като дори не е знаел пълното име на дружеството, на което се води управител. Установено е също, че „Вексилум“ е специално създадено за схемата, с капитал от едва няколкостотин евро, а едно от офшорните дружества използвано от Василев – „Стаджиори лимитид“ му е прехвърлило фиктивния дълг от 47 милиона евро, за да бъде предявена тази сума в Сърбия. Последствие, за да бъдат прикрити следите, Спасоевич е бил освободен като директор, на негово място е поставен гръцкият гражданин Константинос Серекис, а адресът е променен от гр. Чачак в Белград.
Материалът завършва с припомнянето, че Цветан Василев отдавна е в близки бизнес отношения с бившия сръбски президент Томислав Николич, като е правил дарения за фондацията на съпругата на президента – Драгица Николич, така че четиригодишното му досега безпрепятствено пребиваване в Сърбия, вероятно има своето логично обяснение.
Далаверите на банкера-беглец в Сърбия отдавна са известни в България, а цялата му схема с фиктивния дълг от 47 милиона евро беше разкрита и в сръбската преса още през миналата година. Наскоро в България бяха публикувани и извадки от личния бележник на Василев, според които същият саморъчно е нареждал на подчинените си, да бъдат съставяни антидатирани документи именно по тази афера, така че новината за предстоящото обвинение на Василев в Сърбия, на практика не е изненада.
 

След тези безспорни факти за престъпната дейност на Василев в Сърбия, опитите му обаче да се представи за „жертва“ на българската правораздавателна система, включително плащайки на лобисти в САЩ по закона „Магнитски“, напълно издишат.

С действията си Василев вече придобива статут на международен аферист, като едва ли сръбските правораздавателни органи ще позволят на измамник от такъв ранг, този път да избяга и от Сърбия.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!