Ударът е голям, рекорден, но имайте предвид че в Европа за 2020 г. има 215 тона почти заловени. Има страни, които залавят по 50-60 тона годишно. Това заяви пред БНТ Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията по повод мащабната операция срещу трафика на кокаин, в която беше разбит колумбийския „Клан на залива“.

Както БЛИЦ съобщи, двама перничани са арестувани в Италия в рамките на тази операция.

Горещи новини за нашенците, спипани след мощния удар на италианските карабинери по наркомафията

„Това е най-големият клан, който работи в Колумбия. Паравоенна организация. 3000 човека, с огромни обороти. Залавят лидера им преди една година, който е в американски затвор. След това започва тази операция под прикритие. Близо 20 човека работят под прикритие една година“, обясни Безлов.

По думите му, операцията е проведена много добре. „Действително са засегнали мрежи в Италия на Ндрангета, на албанската мафия, в самата Колумбия, в САЩ има конфискация на пари. Много добра операция“, заяви той.

Той посочи, че в последните години постоянно расте потреблението на кокаин в Европа. Въпреки пандемия и локдаун, има ръст с 6-7%. В Европа през последните 10-15 години кокаинът е станал много популярен, изпреварила е САЩ.

По отношение на арестуваните българи Безлов изтъкна, че до момента няма официално изявление за тях от българските служби.

„Може само да предполагаме, че са участвали в логистика или нещо такова, съдейки по това, че няма специални коментари. Спомнете си, България имаше един много знаков участник и то отново в Италия – Брендо. Контролирал е един от каналите за внос на кокаин“, каза той.

Според него, едва ли Брендо има връзка с този канал за трафик, тъй като колумбийският клан започва да се разраства през 2015-2016 г.

„Очевидно са други участниците в случая“, каза той и добави, че не е изключено някои стари връзки да са запазени.

По отношение на трафика на кокаин към България Безлов посочи: „Става дума за логистика към Западна Европа. Възможно е нещо да капе към България, но говорим за операция, преди всичко свързана с Италия и Колумбия“.