В масовото сбиване на бул. „Владимир Вазов“ са участвали десетина цигани и трима българи. Това каза комисар Николай Василев - началник на 5-то РПУ в София по повод случая със сбиването във връзка с инцидента с кон на бул. „Владимир Вазов“, предаде „Фокус“.

„Вчера към 11.00 часа на тел. 112 е получено съобщение за побой на бул. „Владимир Вазов“ и ул. „Поп Груйо“. Изпратени за патрули, защото първоначалната информация е била, че са били доста хора. Побоят е бил между българи и цигани. Отивайки на място, колегите установяват няколко лица от цигански произход, които са задържани.

20-ина минути след това се получава съобщение от „Бърза помощ“, че на съседна улица екипи оказват медицинска помощ на бито лице от български произход. Насочен е на там патрул и се установява, че раненият е потърпевшият от възникналия побой“, каза още той и уточни, че в процеса на работа се е разбирало, че всичко е станало вследствие на ПТП между каруца и лек автомобил, който е чакал на червен светофар на бул. „Владимир Вазов“.

Страшен разказ на ръган и бит от роми на кръстовището в София: Имам рана на милиметри от сънната артерия, можеше да ме убият! (СНИМКИ) 

„Каруцата е била натоварена с доста боклуци и неща, които се връщат за вторични суровини. И ясно водачът е решил, че конят трябва малко по-бързо да свърши работа, понабил го е и животното е скъсало оста, която държи предните и задните колела. И така тръгва необезпокояван от никого само с предницата на каруцата и задира автомобила, чакащ на светофара и е собственост на потърпевшия. Вследствие той излиза от автомобила, иска съдействие от КАТ, за да се разберат с въпросния циганин, но явно не получава подобаващ отговор от негова страна и се започва физическа саморазправа между двамата.

След това потърпевшият постъпва в ИСУЛ с рана на главата и зашито ухо. Циганинът, който е бил в каруцата с дядо си, заедно с него е преследвал предната част на каруцата и коня. Впоследствие в побоя се намесва и чичото и тримата са задържани в районното с полицейска мярка за 24 часа. Телесната повреда на пострадалото лице е лека и след като разпитахме приятелката му, образувахме обвинение за лека телесна повреда“, каза още комисар Василев и уточни, че днес материалът е докладван на наблюдаващия прокурор от Софийска районна прокуратура и в момента лицата ги обвиняват.

„В масовото сбиване са участвали десетина цигани и трима българи – двама от тях са се опитали да помогнат на потърпевшия, но извършители на престъплението реално са тримата обвиняеми. Един от тях има криминална проява за управление на МПС без необходимите документи. Не можахме да установим дали каруцата е регистрирана по обичайния ред, тъй като тя не е открита от полицията. На място е имало доста хора – не само цигани, но и българи, и по-голямата част от българите са гледали, а не са помагали, което не е добре“, коментира комисар Василев.

Той посочи, че по негово мнение тези хора не се чувстват безнаказани, защото са добре известни на районното управление. „Сигурен съм, че тези цигани повече няма да посегнат на хора или да извършат някакво хулиганско деяние“, каза още началникът на столичното 5-то РПУ.

„Има пострадали още три автомобила заради коня, който е влачил свободно каруцата, и във връзка с това ще бъдат заведени още обвинения на водача“, коментира ком. Василев и уточни, че животното е заловено и предадено в конна база и съдбата му оттук нататък ще зависи от Столична община.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!