Костюмирани, с бодра стъпка и уверени в невинността си – така пристигнаха в съдебната палата днес 32-годишният Йордан „Баневския“ Янев и приятелят му  Жельо Тончев, които са обвинени в отвличане на непълнолетен в средата на 2017 г.
 
Поведението им преди начало на разпоредителното заседание прилягаше по-скоро на бизнесмени, отколкото на безработни похитители от крайните квартали на Бургас, каквито прокуратурата смята, че са, пише „Флагман“.
 
Двамата са извън ареста от известно време, а мерките им за неотклонение, които последно бяха  променени на гаранция, вече са отменени. Това е превърнало в кошмар живота на 18-годишния Златин, който бе отвлечен от Янев и Тончев. Къщата на тийнейджъра се намира на метри от родния дом на Банев и всеки ден семейството на Златин живее в страх. 
 
Както БЛИЦ съобщи, на 7 май 2017 г., двамата станаха герои на крими новините, след като, според прокуратурата, те са отвлекли тийнейджър от кв. „Банево“, били са го и душили, а накрая са го захвърлили в безпомощно състояние.
 
Двамата се появиха със сериозни адвокати, които ги защитават – Веселина Василева и адв. Славов. В залата бяха пострадалият Златин и неговото семейство.
 
Двамата обвинени категорично отказаха да признаят вината си, отхвърлиха предложението за споразумение на прокуратурата и по този начин делото бе насрочено за края на март.
 
„Има около 20 свидетели, които трябва да бъдат призовани за разпит. Мога отсега да си представя какъв ще е сценария при старта на делото, само като виждам поведението им до тук. Двамата ще откажат да коментират каквото и да е, преди да са изслушали всички“, коментира съдия Даниел Марков, който назначи следващото заседание да е на 28 март от 9:30 ч. Той бе категоричен, че всеки един от тях трябва да бъде разпитан и да се яви в срок за предстоящото дело.
 
Адвокатът на пострадалия Златин - Красимир Кацаров заяви, че причина за непризнаване на вината най-вероятно е, че се цели някои от свидетелите, разпитани още в началото на досъдебното производство, да получат изненадваща амнезия – често срещна практика при подобни криминални случаи.
 
„Това обаче не може да забави кой знае колко процеса, защото събраните доказателства, лично за мен, са категорични. По едното обвинение ги грозят от 7 до 15 години затвор, а при общия ред, това означава, че присъдата няма да се съкращава с 1/3. Възможно е да ги „ударят“ много“, каза опитният адв. Кацарски.
 
Той обясни още, че дори и при забавяне на процеса, най-късно до юни месец присъда ще има.