Цените на поръчковите убийства в Европа спадат, все повече престъпници се разхождат по улиците с оръжие: криминалните банди стават все по-брутални. Според експерти те вече представляват по-голяма заплаха от терористите, пише „Дойче веле“.

През април 2020 г., в горски участък край Хамбург късно вечерта се срещат десетина души – членове на наркобанда, успяла преди часове да внесе през пристанището кокаин в страната.

Възниква спор за дяловете им. Изведнъж единият от тях – 26-годишен германец, вади оръжието си и стреля. Минимум трима други отговарят на огъня. Полицията пристига на място.

Равносметката от вечерта: двама ранени и пет конфискувани оръжия.

По-късно полицията иззела от членовете на организираната група още 10 огнестрелни оръжия.

Този случай е типичен пример за една актуална тенденция, която силно тревожи Рене Мачке, ръководител на следствената служба към хамбургската митница. Той казва, че неговите служители откриват все повече оръжия.

„Заплахата нараства. Вече е напълно нормално членовете на престъпни банди да ходят със заредено оръжие и да го използват, когато им се налага“, допълва Мачке.

Актуален доклад на Европол стига до подобен извод. Според документа броят на престъпленията, извършвани от организирани престъпни групи в Европа, се е увеличил.

Освен това има много признаци, че криминалните банди вече не се спират и пред поръчковите убийства. Особено притеснително е това, че в редица европейски страни цената на поръчковите убийства, изглежда, е спаднала.

А междувременно от престъпленията са засегнати далеч не само престъпници.

Жертви стават и служители от правоприлагащите органи, адвокати, журналисти или пристанищни работници, отказващи да съдействат на престъпниците.

Пред германската медия NDR ръководителят на отдела за тежка и организирана престъпност към Европол Яри Лиуку казва, че политиката все още подценява феномена организирана престъпност.

„Организираните банди днес представляват по-голяма опасност за сигурността на Европа, отколкото тероризма“, уверява той. По думите му политиците и правоприлагащите органи са пропуснали да обърнат на този феномен полагащото му се внимание.

Сред организираните престъпни групи в Европа се открояват например италианската мафия, виетнамските и албанските криминални банди, но също и мексикански или колумбийски организирани групи, рокерски банди, както и престъпни кланове.

Според различни преценки годишната печалба на организираната престъпност в Европа възлиза на не по-малко от 100 милиарда евро.

Трябва да си представим организираната престъпност като един вид алтернативна икономика, казва по този повод Себастиан Фидлер от Съюза на криминалните служители в Германия (BdK).

И наистина – криминалните мрежи днес работят като компании: те търгуват например с експертизи за нелегален внос на наркотици от Южна Америка в Европа или пък затова как престъпниците да си набавят оръжие.

А печалбите обикновено биват реинвестирани в нови престъпления. И докато в явната икономика споровете се решават от гражданския кодекс, в сенчестата икономика основните закони са „насилието и корупцията“, допълва Фидлер.

Класически дейности на криминалните групировки в Европа са например насилствената проституция, търговията с оръжие, пиратските стоки, но също така прането на пари, рекетьорството и поръчковите убийства.

През последните години много се увеличиха доставките на дрога от Южна Америка за Европа.

Залавянето на пратки с по няколко тона кокаин преди време беше изключение. А днес в пристанища като Ротердам и Антверпен те вече не са нищо необичайно.