Иса Мехмед, разследван за източване на чуждестранни банкови карти и пране на пари ще продължи да пребивава в ареста, след като днес Варненският окръжен съд остави без уважение молбата на адвокатите му за изменение на процесуалната мярка за принуда в по-лека. Иса беше задържан под стража преди близо 10 месеца заедно с Франц Принцов и Цвятко Цветков. Тримата се разследват затова, че в различни схеми източвали банкови сметки на лица от щатски банки.
В хода на разследването се установило, че лидер на престъпната група бил 28 годишния Иса, спрямо когото има повдигнати 4 обвинения - за участие в престъпна група, създадена за пране на пари, за изпиране на парични суми в особено големи размери, което се квалифицира от закона като особено тежък случай, и две обвинения за изнудване.
В хода на днешното заседание съдът потвърди изводите на няколко предходни съдебни инстанции, че събраните в повече от 40 тома доказателства по досъдебното производство водят до обосновано предположение, че Иса Мехмед е автор на престъпленията, за които се обвинява. Извършва се изключително сложна и огромна по обем следствена работа и се очаква до няколко дни да бъдат изготвени заключенията от няколко съдебни експертизи / икономическа, компютърна, по разкритите банкови документи и др. /. Съдът коментира, че престъплението, свързано с присвояване на огромни за мащабите на България парични суми е с висока обществена опасност. От съда припомнят, че разкриването на групата стана възможно след като лице, ползвано като „пощенска кутия” получило поредния паричен превод от близо 50 000 долара. И днес съдът стигна до извода, че ако е на свобода Иса може да се опита да извърши друго престъпление или да се укрие от наказателно преследване.
От другите двама, обвинени по това дознание Франц Принцов продължава да е в ареста, а от април тази година Цвятко Иванов е под "домашен арест".
Днешното определение на ВОС може да бъде обжалвано пред Апелативния съд във Варна на 21 октомври от 11,00 часа. /БЛИЦ