Днес стартира делото срещу депутата от ДПС Александър Методиев - Бат Сали, предаде Novini.bg. Той застана пред Софийския градски съд, за да отговаря по две обвинения - за хулиганство и противозаконно възпиране на орган на властта да изпълни задължението си. Депутатът отказа да се признае за виновен и реши да не дава обяснение. В началото на съдебното заседание адвокатът на Методиев поиска връщане на делото на прокуратурата, защото има съществени процесуални нарушения. На досъдебното производство не били уважени искания на защитата за събиране на някои доказателства и правото на защита на Методиев били нарушени.
Съдия Александра Йорданова отказа да приеме мотивите на защита и даде ход на делото. Исканията за събиране на доказателства можело да бъдат направени и по време на съдебното производство, обясни тя.

"Методиев поиска от нас отчет колко акта сме съставили за деня. Каза, че ще се видим цивилни след 3 дни", заяви свидетелят Валентин Георгиев и допълни, че в тона на депутата е имало заплаха. Бат Сали държал сметка на полицаите защо са съставили актове на "неговите хора" и според Георгиев бил видимо много изнервен. Припомняме, на 1 май около 16.10 часа, навлизайки в Костенец, Методиев е извършил тройно изпреварване на забранен за това участък. Действията му са били забелязани от трима полицейски служители, които му подали сигнал да спре. Методиев е видял сигнала, но вместо да спре, е помахал с ръка на полицейските служители и продължил, като дори увеличил скоростта на движение, посочват от прокуратурата. След около 10 минути, на същото място, полицаите спрели за проверка лек автомобил, в който пътували седем души. Служителите на реда поискали от пътуващите в автомобила да представят документите си за самоличност, с оглед извършване на проверка.

Един от тях не разполагал с документ за самоличност. Полицейски служител поканил лицето без документ за самоличност до служебния автомобил и започнал да му съставя акт. Спътниците на нарушителя започнали да настояват пред полицаите да не му бъде съставян акт, като един от тях се обадил по мобилния телефон на Александър Методиев и го уведомил за случващото се. Тогава Методиев веднага обърнал посоката си на движение и се насочил обратно към Костенец, към мястото, където полицаите са съставяли акт. Междувременно той се обадил по телефона на Началника на Районното управление в Костенец, като му заявил, че негови подчинени служители са спрели на входа на града микробус с футболисти от футболния отбор на ромите от Самоков и че съставят акт на един от тях.

Началникът на районното управление му обяснил, че полицейските служители си вършат работата и го помолил да продължи по пътя си и да не нарушава обществения ред. Малко след това Александър Методиев пристигнал при полицаите и на висок тон започнал да иска обяснение защо съставят актове на "неговите хора". Извадил картата си на народен представител и започнал да я размахва. Полицаите обяснили на обвиняемия, че е извършено административно нарушение, затова са длъжни да съставят акт, а Методиев наредил на нарушителя да не го подписва. "Размахвайки картата си на народен представител, Александър Методиев на няколко пъти изпускал картата и документите си на земята, след което ги събирал, говорел провлачено и лъхал на алкохол" е посочено в обвинителния акт.