Спецпрокуратурата и ГДБОП дадоха пресконференция в столицата около случващото се със задържаните в Бургас вчера десетина души, които бяха квалифицирани като участници в ОПГ.

Паралелно с брифинга от София, в Бургас тече съдебно заседание в Окръжния съд, от което излизат данни за друго компроментирано в бизнеса лице, пише Флагман.бг. 

Според изданието арестите вчера в Бургас са били предизвикани след показания именно на това лице, както и на бургазлия, твърдящ, че тежко е пострадал от действия на Петър Биберов -Кюфтето. По думите прокурор на Милева от столицата, бургаското ОПГ имало и член, осъден за двойно убийство, изтърпяващ доживотна присъда в Старозагорския затвор. 

Той давал разпореждания от килията си чрез приложение на мобилен телефон - кои бизнесмени в бургаско да бъдат рекетирани.

Представители на подземния свят в Бургас разпознаха в старозагорския затворник Стоян Димитров Толупа. Местният ъндърграунд е категоричен, че Толупа няма връзка с Мечков, още по-малко със Златко Кънев и Петър Биберов. 

Вижте какво се случи в Бургаския окръжен съд днес:

Бизнесменът и ръководител на охранителната фирма "VTA" Николай Мечков, който беше задържан при специализирана полицейска операция в Бургас вчера, е изнудвал, заплашвал и пребил бившия политически лидер и собственик на хлебозавод от Айтос - Стоян Колев.

Това стана ясно току-що, по време на съдебно заседание в Бургаския окръжен съд. Стоян Колев е прехвърлил акциите на предприятието за производство на хляб на бодигард, работещ във фирма на Николай Мечков.

Бургаският окръжен съд днес призна за виновен Стоян Колев за неплащането на данъчни задължения в размер на 346 хиляди лева чрез извършване на сделки със свързани лица. Доказано бе, че той е подал пред нотариус неистински данъчни декларации, в които е посочил ,че няма неплатени данъци, а като собственик на хлебозавода в Айтос не е обявил фалит, след като е изпаднал в неплатежоспособност.

Стоян Колев бе осъден условно на 2.8 месеца лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок. В съдебната зала подсъдимият заяви, че е станал жертва на брутално престъпление, за което той е подал сигнал до ГДБОП и това е основната причина за неплатените от него данъчни задължения.

"Надявам се да има възмездие. Това престъпление не е само финансово, но и кражба на предприятие и неплащане към мен на определените задължения, които предприятията имат. Причината е, че съм отпуснал повече от 700 000 на тези предприятия, които бяха откраднати и тези средства бяха предназначени, за да си платя тези задължения. Но хората откраднаха тези бизнеси по изключително брутален начин от мен, включително побой, включително тормоз над семейството. Става въпрос за хлебозавода и за фирма VTA и Николай Мечков." Това е цитат от репортер на БНР от съдебната зала. 

Припомняме, че 10 души, сред които и собственикът на охранителна фирма VTA Николай Мечков бяха задържани при акция на ГДБОП и бургаската полиция вчера. Мечков ще бъде привлечен като обвиняем за ръководител на организирана престъпна група за изнудване чрез заплахи и физически натиск.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!