Йонко Тончев вероятно здраво е засегнал интересите на т. нар. мафия с шофьорски книжки, говорят месец след поредното покушение срещу шефа на КАТ-Бургас негови колеги, съобщава кореспондентът на Агенция Блиц в морския град.
Две луксозни возила марка „Рено”, собственост на Тончев пламнаха в рамките само на 2 месеца. Палежите на автомобилите се смятат за жестове на отмъщение и предупреждение от страна на хората от ъндърграунда, занимаващи се с легализацията на фалшивите документи, коментират полицаи.
Колата „Рено Меган Сценик” е била паркирана пред блок 17 в комплекс „Зорница”. Експерти смятат, че палежът е станал с помощта на коктейл „Молотов”. Апашите драснаха клечката на 1 октомври и колата изгоря напълно. Това е втори палеж на автомобила на Тончев. В средата на юли неизвестни запалиха друга негова кола, отново с марка „Рено”. Засега от бургаската полиция не дават официална информация какви са причините за двете запалвания. Според осведомени обаче Тончев е пресякъл интереси на бургаската автомафия. Тя се занимава с легализиране на фалшиви книжки за управление на автомобили. Това е доста доходоносен бизнес в последните години, когато заедно с бума със закупуване на автомобили основно втора ръка от чужбина се отчете и прилив на желаещи да получат бързо документ, даващ право да се шофира МПС. Бизнесът с фалшивите книжки се разрасна особено през последните три години. За да върви той обаче е необходимо и съдействието на КАТ. Именно тук се смята, че Тончев е настъпил интересите на хората, организирали търговията. Други пък коментират версията за накърняване интересите на автомафията. Става въпрос за издаване на официални документи на крадени или контрабандни автомобили от чужбина. Този бизнес също е процъфтяващ. В района се прочу поморийската автомафия, за която се смята, че има един от най-сигурните и разработени канали за контрабандни и крадени коли.
Марина Шиварова, БЛИЦ