Планираната международна операция срещу нелегалната миграция е проведена на територията на Румъния под наименованието OP WERTA на 25 май. В успешната реализация участваха 150 румънски гранични полицаи и 98 служители на румънската жандармерия. Това съобщиха от МВР.

Като наблюдатели бяха включени представител на ГД „Борба с организираната престъпност“ – МВР и на федералната полиция в гр. Вайдхаус, Германия. В деня на действие германската страна изпрати прокурор, който да консултира събирането на доказателства с оглед потенциалната им употреба в германските съдебни производства.

Български следовател и анализатор на Европол също взеха участие в действията. Агенцията на Европейския съюз (ЕС) за сътрудничество в областта на правоприлагането улесни обмена на информация в реално време и осигури оперативна координация и аналитична подкрепа.

Разследването на престъпната мрежа румънската гранична полиция започва през 2022 г., когато няколко шофьори на микробуси са задържани на границата с България. В хода му е разкрита организирана престъпна група (ОПГ), състояща се основно от румънски граждани, занимаваща се с набиране и незаконно транспортиране на граждани на трети страни от Турция в посока Германия, преминавайки транзитно през България, Румъния, Унгария и Чехия (т.нар. Балкански маршрут).

Заподозрените прекарвали нелегално мигрантите по суша през определени гранични контролно-пропускателни пунктове на българо-румънската граница, държали ги на места, близо до румънския град Тимишоара, преди да ги транспортират до крайната дестинация, предимно с микробуси и камиони.

Документирани са и инциденти с починали възрастни и деца поради липса на място и кислород в отделенията, използвани за укриването им по време на транспорт.

В рамките на OP WERTA са извършени претърсвания на 29 адреса в различни населени места на територията на Румъния.

Задържани са 28 души, един от които в изпълнение на Европейска заповед за арест, издадена от Германия. Иззети са предмети и вещи, имащи отношение към престъпната дейност, в това число около 3000 евро, 15 300 румънски леи, както и документи.

Република България участва активно в противодействието на престъпни структури, извършващи незаконна дейност по превеждане през граница на хора и по подпомагане на чужденци да пребивават или да преминават през територията ѝ. Като държава членка на Европейския съюз и транзитна страна по отношение на нелегалната миграция, България си сътрудничи тясно както с останалите страни от ЕС, така и с трети страни.

Европейската мултидисциплинарна платформа за борба с криминални заплахи (EMPACT) се занимава с най-важните заплахи, произтичащи от тежката и организираната международна престъпност, засягаща ЕС.

EMPACT укрепва разузнавателното, стратегическото и оперативното сътрудничество между националните власти, институциите и органите на ЕС и международните партньори. EMPACT се провежда в четиригодишни цикли, като се фокусира върху общите приоритети на ЕС по отношение на престъпността.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук