Двама маскирани нахлуват в къщата на спящия инвалид Руси Русев. Екшънът се разиграва в центъра на хасковското село Стамболийски около 3 часа сутринта на 2 април 2009 г. 

Похитителите хвърлят върху главата на 58-годишния мъж яке и завързват ръцете му, пише "Марица".

Ошашавеният Руси вика три пъти за помощ, но е заплашен да мълчи и е натоварен в автомобил. Когато колата потегля, единият от маскираните подава на Русев плоско шише с ракия и го кара насила да пие.

След 10-15 минути инвалидът тайно успява да надникне изпод наметнатата върху главата му дреха и съзира табелата на село Узунджово.

Ден след изчезването на 58-годишния жител на село Стамболийски секретарката на селското кметство Нели Димитрова подава сигнал в полицията за липсата на 58-годишния мъж.

"Братовчед на Русев се оплака, че е изчезнал. Подадохме сигнал до МВР чак вечерта, защото помислихме, че се е запил някъде и ще се появи", коментира тогава и управникът на селото Славчо Стефанов. 

След като инвалидът е обявен за общодържавно издирване, полицията почва работа по горещи следи. 

Оперативните работници научават, че Руси е прехвърлил къщата си срещу 12 000 лв. на 35-годишния Антон Божиков - Белия.

Дни преди да изчезне, Русев се оплакал на районния инспектор в селото, че Антон не му е превел парите от изповяданата пред нотариус сделка.

Пред криминалистите 35-годишният бивш боксьор обяснил, че преди дни изпратил нотариална покана на Руси да напусне жилището.

Междувременно оперативни групи и от районното управление на МВР и местната ловна дружинка търсят из околностите на селото изчезналия инвалид.

Ден след беседата с полицаите Антон съобщава на ченгетата, че е открил мъртвопиян Руси Русев пред селскостопанския си имот.

"Колегите го чакаха 24 часа да изтрезнее, за да може да го разпитат", коментира тогавашният шеф на полицията в региона комисар Атанас Ненков.

След като алкохолните пари се разнасят от съзнанието на похитения, той дава подробно описание на разследващите за мястото, където е държан.

"Спях. Събудиха ме двама маскирани. Завързаха ръцете ми с бяло въже и ме завлякоха до колата. Извиках няколко пъти за помощ, но те ме заплашиха и ме удариха.

Метнаха ми яке върху главата и потеглихме. Дадоха ми да пия ракия от плоско шише. По някое време успях да надзърна и видях табелата на село Узунджово. Пътувахме общо около час, след това ме качиха в друга къща.

От прозореца в стаята се виждаха 3 високи стълба", разказва преживяното похитеният 58-годишен инвалид. Той допълнил, че маскираните не са му оказвали физическо насилие, само му взели патериците, за да не може да се движи свободно.

Оперативни работници установяват, че въпросните 3 високи стълба всъщност са комините на гълъбовския ТЕЦ.

Така ченгетата стигат до къщата на 61-годишната Динка в село Обручище. При обиска криминалистите откриват три маски, а освен тях - монети и гривни с висока културно-историческа стойност.

В хода на разследването в ареста попадат Антон Божиков, Динка и 42-годишният ѝ син от Харманли Митко Митев. Отвлеченият разпознава Митев като един от похитителите си.

Според близки до разследването 42-годишният харманлиец е направил и частични самопризнания. След разпитите Руси отива при дъщеря си Таня в Димитровград. 

"Похитителите ми даваха по 3 филии хляб и 100 грама ракия на ден. Държаха ме на втория етаж в някаква къща.

След като ме заключиха в стаята, ми обясниха, че ще ме държат поне 10 дни, докато кандисам да подпиша някакви документи, с които да се откажа от претенциите си", разказа  за перипетиите си отвлеченият Руси Русев.

"Сделката за имота сключих с Антон през ноември 2008 г. Той ми обеща да ме включи в общ бизнес и да получавам дивиденти.

Не помня при кой нотариус ходихме. Не разбрах и какво подписвам, защото съм сляп с едното око, а другото ми е с леща и не виждам добре", сподели инвалидът.

"Руси живееше с 80 лв. инвалидна пенсия, оплакваше се, че не са му платили 12 000 лева за къщата, и постоянно просеше пари за хляб от нас", разказа преди 16 г. съседката му от Стамболийски баба Цвета.

Стари полицаи припомниха още, че Божиков бил и свидетел по първото дело за големия бой на паркинг "Малката Гергана",  в който хората на Валентин Подмолов - Подмола, с участието на Димитър Желязков - Митьо Очите, опердашиха пловдивските представители на "Клуб 777" през октомври 1994 г.

Годината преди отвличането Антон Божиков отглеждал овце в Стамболийски, дал едно от животните си за курбан на празника на селото. Местните обясниха, че нямали проблеми с него.

Бившият боксьор Антон имал 2 фирми. Едната - за животновъдство и е регистрирана в селото, а другата е с регистрация в областния град с предмет на дейност - добив на строителни и скални декоративни материали.

От полицията коментираха тогава, че освен дознанието за отвличане ще се разследва и по какъв начин е прехвърлен имотът на на Руси. Според данни от търговския регистър Русев е прехвърлил на майката на Антон - 60-годишната Мария Божикова, два съседни имота.

Това станало на 14 ноември 2008 г. Тогава Руси прехвърля на името на Мария къщата си с лятна кухня и двор - общо 630 кв.м, и съседен имот 1030 квадрата заедно със селскостопански постройки.

Пред разследващите инвалидът заявил, че в момента на изповядване на сделките бил пиян и смятал, че в алкохола допълнително са му сипали упойващо вещество, преди да го заведат при нотариуса.

По-рано същата година - на 22 май, инвалидът дарява три парцела от общо 16 дка на 29-годишния Тодор Тодоров. От Икономическа полиция тогава проверяваха има ли връзка между Тодоров и Божиков, но не откриха такава.

Самият Антон още през 2005-а купил овчарниците на Стамболийски с прилежащата къща от 80 кв.м към тях.

За бързото разкриване на случая пък всички криминалисти от Районното управление в Хасково бяха предложени за награди пред тогавашния министър на вътрешните работи  Михаил Миков.

Антон и Митко признаха вината си, ​осъдиха ги на излежания вече срок

Делото срещу Антон Божиков и Митко Митев се гледа година и 2 дена след наложената им по случая с отвличането постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража".

Двамата признаха вината си, а Окръжният съд в Хасково одобри споразумение между прокуратурата и подсъдимите. Божиков, като организатор, получи ефективно наказание от година и един месец. Помагачът му Митко бе осъден на 6 месеца затвор.

Така Митев, на практика, вече бе изтърпял наказанието си в предварителния арест. На Антон също бе приспаднато предварително излежаното време и той излезе на свобода 3 седмици след процеса.

До този случай похитителите не са имали криминални прояви, обясниха разследващите. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук