В продължение на девет години жителка на Уфа, Русия пребиваше двете си родни и двете си осиновени деца. Елина Сомова им забранила да ядат месо и ги заливала със студена вода. Това се съобщава на сайта на прокуратурата на Башкирия.

Според агенцията от 2009 до 2018 г. жената биела децата, удряла главите им по масата и стените, правела им "контрастен душ", извеждала ги на балкона без връхни дрехи през студения сезон, ограничававала храната им и им забранявала да ядат месо.

Родните деца на 47-годишната жена били изпратени да живеят с баща си, а органите по настойничество бяха иззети от осиновителите. Прокуратурата оспорва решението за прехвърляне на осиновените деца на майката на обвиняемия.

Сомова беше обвинена в извършване на престъпления по параграфи "а", "ж" от част 2 на член 117 от Наказателния кодекс на Руската федерация ("изтезания") и член 156 от Наказателния кодекс на Руската федерация ("Неправилно изпълнение на задълженията за обучение на непълнолетни лица"). Тя пледира, че не е виновна.