След множеството продължаващи телефонни измами, засягащи главно възрастни хора, МВР намира все по-креативни начини за разяснителна кампания с цел да информира гражданите да не се поддават на измамните схеми.

Сега от Главна дирекция „Национална полиция” за пореден път призоваха да не се доверяват на мними полицаи и разкриха най-подробно как най-често те биват измамени.

Най-успешната схема сред телефонните измами е „оказване на съдействие на полицията“. В повечето случаи тя се прилага на възрастни хора, живеещи в големите градове, които в момента на получаване на първото обаждане са сами.

Сценариите могат да са различни, но измамниците ще направят всичко възможно да задържат жертвата на слушалката, после ще я стресират, ще я изолират и накрая ще я убедят, че те са единственото възможно решение и тя трябва да направи всичко, което ѝ кажат. Ситуацията може да бъде сравнена с филм, в който те са и „лошият“ и „добрият“, обясняват от МВР.

Всичко започва с едно обаждане от непознат. Възможно е от другата страна на слушалката човекът да се представи за служител на реда. В един от вариантите той ще предупреди, че ще последва обаждане от измамници, което се и случва. Започва нов разговор, тук може да говори друг човек, представящ се за роднина или доктор. Разговорът започва с това, че ваш роднина е пострадал, и че трябва да се осигурят пари, за да му се помогне – било да се излекува, да избегне проблеми със закона, вариантите са много. Обикновено на тези думи никой не реагира, но започват брутални заплахи, езикът се променя, става крайно циничен. Жертвата в този момент вече е силно стресирана. Следва нов разговор, той пак е със „служител на реда“, който уж успокоява жертвата и в подходящия момент я убеждава, че хората, които са я стресирали, могат да бъдат заловени, но за тази цел трябва да се заложи капан с пари или ценности, които тя спешно трябва да осигури, ще последват обещания, че парите или ценностите ще бъдат върнати.  „Добрият“ герой от другата страна на слушалката ще даде и указания как да стане предаването на парите и ценностите. При всички мними гаранции, жертвата се е доверила, убедена, е че помага, вярва в „добрата развръзка“ и изпълнява указанията. Разбира, че е измамена, едва часове по-късно, когато номерата, с които е говорила, изведнъж замлъкнат. Междувременно измамниците са изпратили мулетата да вземат парите и правят всичко възможно да унищожат следите си, свързващи ги с престъпната дейност.

За да се добие представа как реално се случва една измама, ето един реален случай:

Възрастна жена от голям областен град получава обаждане в късен сутрешен час на стационарния си телефон. Непознат мъжки глас се представил за началник на едно от районните управления в града. 

Той обяснил, че трябва да се хванат четирима мъже от банда телефонни измамници, които били много опасни и моли жената да помогне като изцяло се съгласи с измамниците, за да може полицията да ги залови с доказателства, като обяснил, че поддържа връзка с прокурор и телевизия, която щяла да снима. По молба на представилия се за полицейски началник, жената му издиктувала мобилния си телефон, за да държи постоянно връзка с него. 

Впоследствие на стационарния пост се обадил мъж, който поискал всичките пари на старицата, иначе щял да отиде в тях и да я убие. 

По инструкция на мнимия полицай жената събрала и сложила наличните в дома си пари в плик и е трябвало да ги постави в хладилна чанта, защото тя не се засичала от уредите на измамниците, а после да ги изхвърли през балкона си. Пак по инструкция на мнимия служител на реда тя е трябвало да се скрие добре, защото щяло да има престрелка. 

От полицията обръщат внимание, че това е само един частен случай, но сценариите и детайлите в него, като хладилна чанта, престрелка… могат да бъдат заменени с всичко. Никога не се доверявайте на обаждания от непознати, независимо за кого се представят, а започнат ли да ви заплашват и да ви убеждават да дадете пари, знайте, това е ТЕЛЕФОННА ИЗМАМА! Прекъснете връзката, идете при съседи, успокойте се, свържете се с близките си или идете в полицията!