Бургазлията Николай Пенев, известен в ъндърграунда с прякора Пойзъна, се изкара тежко болен, за да отърве ареста, пише "Флагман".

Той бе задържан за палежа на валяците на G.P. Group в Бургас, извършващи ремонта на бул. "Захари Стоянов". Той бе закопчан буквално часове след престъплението и бе изведен от спецполицаи и криминалисти от блок в жк „Братя Миладинови“. 

Днес Окръжния съд в Бургас разгледа мярката му за неотклонение, като прокуратурата настояваше постоянното му задържане. Защитата на Пойзъна - адв. Тотева, обясни, че клиентът й е много болен - страдал от чернодробна цироза, освен това провеждал лечение по метадонова програма. Тя даде думата на бруталния рецидивист, за да обясни подробно за заболяванията си. 

"Страдам от цироза, приемам лекарства ежедневно, всеки ден трябва да посещавам и МЦ I - Бургас, за да се снабдявам с метадон. Имам и друг здравословен проблем - свободна движещата се течност по тялото ми, което предизвиква подуване на краката, а след това и на цялото тяло. Няма как да се лекувам в ареста. Имам дете на 9 години, което страда от аутизъм. Съпругата ми няма как да се грижи за него, ако остана зад решетките. Трябва единият от нас да работи, а другият да гледа детето. Затова моля за домашен арест. Така ще мога да остана при детето си, а съпругата ми ще работи", каза Пойзъна. 

Стана ясно, че провежда лечение с метадон от около две години, а заболяването на черния дроб е от една година, като през месец март-април м.г. е лежал и в болница.

Прокурор Мануел Манев категорично заяви, че исканията на обвиняемия са неоснователни. Той посочи, че в затвора, където се намира арестът, има медицински център с лекар фелдшер, където ще получи адекватно лечение. Освен това имало опасност бруталният рецидивист да се укрие или да извърши друго престъпление. Имал висящо наказателно производство и е осъждан многобройно.

Съдия Даниел Марков пък попиля Пойзъна, като напомни, че само преди около 5 месеца - през месец декември м.г. той е излязъл от затвора. 

"Вашите заболявания не са били животозастрашаващи, щом сте ги имали, докато сте били в затвора. Ако прецените, че се влошавате, може по всяко едно време да направите ново искане за изменение на мярката", каза съдия Марков. 

Съдебният състав остави Пойзъна в ареста, а като мотиви посочи, че доказателствата до момента позволяват да се направи предположение за възможна съпричастност на обвиняемия в престъплението. В материалите по делото са налице достатъчно доказателства, мотивиращи настоящата съдебна инстанция да приеме, че опасността обвиняемият да извърши ново престъпление е напълно реална. Многократните осъждания на Пойзъна само показват утвърдени престъпни навици и го разкриват като личност с висока степен на обществена опасност.