Внасят обвинителен акт срещу бившата жена на наркотрафиканта Стоян Кръстев-Драгановеца – Ирена, за измами с пари на ЕС. Това съобщи старши комисар Стоян Темелакиев – зам. директор на ГДБОП.

„Вече има привлечени към наказателна отговорност лица. Подобен случай тук не бе разследван“, заяви Темелакиев, но не уточни колко души ще бъдат изправени на подсъдимата скамейка.

Ирена Кръстева бе задържана от ГДБОП за злоупотреби с пари от фондове на ЕС през април 2018 г. Заедно с нея в ареста бе и майка й. Тя бе арестувана при  специализирана операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура, проведена на територията на Перник, Радомир и с. Ракиловци. Антимафиотите претърсиха пет адреса и иззеха множество документи, печати на нотариуси и други доказателства за дейността на организираната престъпна група.

Бившата госпожа Кръстева създала групата през 2015 г. Тя организирала регистрацията на лица от ромски произход като земеделски производители, изработвала проектите и всички други необходими документи, за да кандидатстват и да спечелят финансиране по мярка 112 на „Програма за развитие на селските райони“ – „Създаване на стопанства на млади фермери“. В случая  целта е била европейско финансиране за производство на биохумус чрез преработка на почвата с калифорнийски червеи. Въпросният биотор все по-често се използва от българските фермери за производството на разсад.

Със съдействието Ирена седем подставени бенефициенти сключили договори за финансиране по програмата с по 48 000 лв. за организиране на производството, в повечето случаи върху земеделски площи, собственост на майка й.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!