Георги Семерджиев два пъти е бягал от полицаите по време на задържане, заяви днес служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

Полицейският чадър ще бъде разследван от следователи в националното следствие, обяви пред БНТ зам.-директорът на службата Ясен Тодоров.

Случаен свидетел на първите минути след катастрофата, при която Семерджиев уби две млади жени, е военният прокурор на София. Наложило се той да дава указания на полицаите как да запазят местопроизшествието до пристигането на оперативно-следствената група. Издирва се бащата на едното от загиналите момичета.

Видеотехническата експертиза на всички записи от охранителни камери в района на катастрофата от 5 юли вечерта вече е готова. За разследващите е безспорно, че Георги Семерджиев е бил сам в автомобила си и буквално секунди след жестокия удар е избягал. Проследен е с точност маршрутът, по който е стигнал до дома си.

"Той е стигнал до автомивката зад хотел "Маринела" и от телефони на негови служители се е свързал със Симона Радева. След което тя е дошла, това е ясно и от нейните показания. С помощта на една стълба той е влязъл в жилището си, където ние го открихме по-късно", обясни Ясен Тодоров, зам.-директор на НСлС.

На този етап разследващите не разкриват кой точно е доставил стълбата, с която Семерджиев се е прибрал, защото свидетелските показания на този човек са ключови. Първи на местопроизшествието са изпратени служители на 4-то районно, в което, оказва се, обвиняемият има добри контакти.

"Докато го извеждаме там е и приятелят на Симона, на самото задържане, който преди това е бил и на местопроизшествието", каза Тодоров.

Първите пристигнали на мястото униформени ограничават движението през кръстовището, но не и достъпа до катастрофиралите автомобили и асансьора на метрото, в който се е разцепил мощния джип на Семерджиев.

"Има данни, че са били в приповдигнато настроение, но нямаме преки свидетели, които да твърдят това със сигурност", каза зам.-директорът на НСлС.

Тогава се намесва военно-окръжният прокурор на София Адалберт Живков, който дава указания на полицаите да ограничат периметъра и да не допускат въшни лица до пристигането на оперативно-следствена група на СДВР и наблюдаващ прокурор.

"Няма абсолютно никаква сензация или нещо нередно в действията на Живков. А действията на полицаите, които са отишли на място, ще бъдат предмет евентуално, ако има нещо нередно, на разследването за полицейския чадър. Живков със съпругата си е минавал съвсем случайно оттам и както много други граждани е спрял, за да види какво се случва", обясни Ясен Тодоров.

Адалберт Живков е разпитан като свидетел от разследващите. Следователи поемат и работата по данните за полицейски служители, които са осигурявали чадър над Семерджиев. Резултатите от проверката в МВР ще бъдат изискани, за да се установи дали са прикривани извършени престъпления.

"Има данни за местопроизшествия, които са посещавани от служители на различни полицейски управления. Някои са изпълнили дълга си, но след тях други са нарушили задълженията си. Има случаи, в които той е допуснато да избяга след като е бил задържан от органите на МВР, което е абсурдно", коментира Иван Демерджиев, служебен министър на вътрешните работи.

Два пъти след бягство при задържане Семерджиев не е бил издирван. Спиран е да шофира след употреба на наркотици и без книжка, но не е уведомявана прокуратурата и не му е повдигано обвинение.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук