Прокуратурата ще преценява дали да повдигне обвинения и на двамата полицаи, които са осъществявали „чадър” за престъпленията на задържаните в столичния квартал „Орландовци”. Това съобщи главният секретар на МВР Ивайло Иванов пред журналисти в Пловдив.

„Ще бъде преценявано и какви дисциплинарни наказания да им бъдат поставени”, каза той, цитиран от Фокус

„На този етап е доказано, че двамата служители на МВР са се грижили, когато се извършват престъпленията, да няма полицейско присъствие”, заяви главният секретар на МВР. 

Все се провеждат процесуално-следствени действия, ще бъде направена оценка на събраните доказателства и ще се преценява на кои от задържаните при акцията 15 лица да бъдат повдигнати обвинения. 

„Ако получим още данни и нови доказателства за още полицаи, които са съпричастни, то всеки, който е нарушавал правилата ще си понесе и съответните отговорности”, посочи Ивайло Иванов и обясни, че данните за двамата полицаи са постъпили на по-късен етап, докато престъпната група се наблюдава от средата на миналата година. 

Предстои също така и анализ на събраните веществени доказателства, както и на откритото оръжие.

БЛИЦ припомня, че над 15 души, повечето от които от клана Гольовците, са задържани за участие в организирана престъпна група, обяви на брифинг в София зам.-главният прокурор Иван Гешев по повод на акцията в столичния квартал „Орландовци”.

„Става въпрос за досъдебно
производство, наблюдавано от Специализираната прокуратура. Делото е за организирана престъпна група, занимаваща се с широкоспектърна престъпна дейност – от дребни битови кражби до сериозни грабежи, разпространение на наркотици и производство на акцизни стоки без бандерол и разпространяването им“, каза Гешев. 

В операцията се включи и „Вътрешна сигурност“ към МВР, защото има данни, че двама служители на Второ РПУ, които са взводни командири, са част от тази престъпна група, като тяхната дейност се изразява в осигуряване на чадър при извършване на конкретни престъпления. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!