Заловената с белязани пари Десислава Иванчева се е страхувала, че може да стане обект на запис, докато изнудва строителния предприемач Александър Ваклин, поради което на срещата между тях, проведена на 13 април в община "Младост", предварителната уговорка е била да не се говори за пари, нито такива да бъдат предавани. Информацията е на "Правен свят", който от няколко дни публикува СРС-ата, които заковават Иванчева.

Появиха се ДОКУМЕНТИ от СРС-тата, с които заковаха Иванчева! Изплуваха наяве скандални факти! 

Това се разбира от думите на посредника Петко Дюлгеров при негова среща с Ваклин още на 23 март. Същите указания се коментират и на самия 13 април, когато по искане на Дюлгеров, Ваклин се вижда с него преди да отиде на срещата с Иванчева и заместничката й Биляна Петрова в кабинета на кмета на "Младост".

Нови скандални ДОКУМЕНТИ от бръмбарите, уличаващи Иванчева! Поръчвала си в кафенето: За Ваклин 3 по 75! 

За целия период от над два месеца, в който са били обект на подслушване и проследяване, Иванчева, Петрова и Дюлгеров на няколко пъти коментират какви мерки трябва да вземат, за да не бъдат заловени. От документираните им разговори се разбира, че дори при част от срещите, които кметицата на "Младост" и нейната заместничка са водили с различни инвеститори, двете са били без телефони. Макар да са били изключително мнителни, както "Правен свят" вече разкри, в определени моменти триото е коментирало и конкретните суми, които Ваклин трябва да плати, за да получи нужните му разрешителни.

На 2 април след 21.40 часа, Иванчева се обажда по мобилния телефон на Дюлгеров и го съветва да си инсталира приложение, което да ползват за "по-сигурна" комуникация.


 

"Правен свят" публикува още от стенографираните записи от специални разузнавателни средства (СРС), разрешени от съдия, на срещата между Дюлгеров и Ваклин, проведена на 23 март, на която се конкретизира сумата за подкупа – 20 евро на квадратен метър. Съдържанието на веществените доказателствени средства бе разсекретено от Специализирания наказателен съд. 

 

 

Това, което Ваклин поема като ангажимент е да изтегли входираната в Столична община жалба и искане за издаване на разрешително за строеж, с което той се е опитал да "прескочи" общинската администрация на район "Младост". Нещо, което, както се разбра и от самата среща на Ваклин с Иванчева, никак не й е допаднало.

От последващите думи на Дюлгеров се разбират и конкретните страхове на Иванчева, както и защо на срещата й с Ваклин на 13 април, на която присъства и заместник-кметицата Биляна Петрова, не се говори за пари, а само за "дарения".

Макар да са били изключително подозрителни и заради това многократно да се е стигало до отлагане на предаването на първата част от искания от Ваклин подкуп, оказва се, че денонощие преди срещата си с Иванчева и Петрова, изнудваният строителен предприемач изпраща чрез SMS-и до посредника Дюлгеров данните за обектите, за които кметът на "Младост" е трябвало да издаде разрешителни, но е отказвала да го стори.

На 12 април вечерта Ваклин праща на Дюлгеров няколко SMS-а, след което се уточняват да се видят на другия ден. Осъществената SMS кореспонденция също е обект на СРС-та, които вече са приложени като доказателствен материал по делото срещу подсъдимите за корупция.

В ранния следобед на 13 април Дюлгеров препраща SMS-те от Ваклин на Биляна Петрова, като й се обажда, за да уточнят срещата на Иванчева с изнудвания строител.

Междувременно Ваклин се обажда на Дюлгеров, за да се уточнят за срещата в общината. По инициатива на Дюлгеров двамата си правят предварителна среща за инструктаж.

Двамата се виждат в голям търговски център в близост до ж.к. "Младост" 4. На срещата Дюлгеров подчертава на Ваклин, който носи сумата от 70 000 евро, че не трябва да дава парите на кметицата, а на него, но на място извън общината.

Посредникът Дюлгеров приписва на себе си разработването на прилаганата от Иванчева схема за дарения, прикриващи искането и получаването на подкупи.

Кметицата на "Младост" дори имала навика да си записва в тефтерче - кой и колко трябва да й плати, за да издаде нужните документи, заявява Петко Дюлгеров на Ваклин.

Записите от срещата между Дюлгеров и Ваклин на 13 април са възможни благодарение на специалните устройства, които службите са поставили на бизнесмена. Това е така и защото двамата са оставили телефоните си на разстояние. Докато двамата пътуват с такси към "Младост", посредникът още веднъж обяснява защо парите не трябва да се дават в кабинета на кметицата. Дюлгеров и Ваклин се договарят да се видят по-късно в кафене, намиращо се на няколко стотин метра от общината.

Александър Ваклин пристига в Община "Младост" малко след 16.00 часа, но реално срещата му с Иванчева започва с около два часа закъснение. И както публикацията на "Правен свят" показа, кметицата и нейната заместничка умишлено не коментират пред Ваклин договорките за конкретния размер на подкупа, уговорен с посредничеството на Петко Дюлгеров.

Именно притесненията на кметицата и нейната заместничка, че могат да станат обект на запис, обяснява и защо Иванчева на няколко пъти пита изнудвания строител за името му. Оказва се, че кметицата на "Младост" много добре е знаела с кого разговаря, както и защо той е в кабинета й.

Докато е в общината, Иванчева сама търси по телефона посредника Дюлгеров, който дори я информира, че парите са във Ваклин. Вживял се в ролята на експерт по конспирациите, Дюлгеров използва кодова дума, за да обясни на кметицата наличието на 70 000 евро, а именно – "документи". Самата Иванчева е изключително предпазлива и дори подхожда с подозрение – защо Ваклин е сам, става ясно от разговора.

След края на срещата в общината, която се е проточила много над очакваното, Ваклин се обажда на Дюлгеров, който му обяснява, че се е наложило да се прибере спешно и уговорката за предаването на парите остава за следващ ден.

Три дни след срещата й с Александър Ваклин, на 16 април, Десислава Иванчева сама се обажда на Петко Дюлгеров, за да го попита: "в теб ли са..." Макар и кратък, разговорът им разкрива, че Ваклин далеч не е бил единственият инвеститор, на когото е била приложена схемата по изнудване.

Ден след разговора между Иванчева и Дюлгеров, Александър Ваклин ще се срещне с посредника, на когото ще предаде предварително белязаните 70 000 евро. Малко по-късно Петко Дюлгеров ще измине няколко стотин метра, за да се види с Десислава Иванчева и Биляна Петрова и да им даде парите, като отдели почти 20% от полученото за себе си.

Минути след края на срещата им, тримата са арестувани, а по ръцете им са открити следи от химическото вещество, с което са били маркирани банкнотите от подкупа.

Следва продължение...