Издирваната в цял свят от ФБР Ружа Игнатова вероятно е била в Дъблин няколко седмици преди да изчезне през 2017 г. Това заяви за „Белфаст Телеграф“ авторът на книгата „Изчезналата криптокралица“ Джейми Бартлет.

По думите му германката с български корени е станала блондинка и твърде вероятно вече никой не би могъл да я разпознае дори да се размине с Ружа. „Ако погледнете нейни снимки и ги сравните две години преди да изчезне, ще забележите, че още тогава тя е започнала да променя лицето си с пластични операции“, категоричен е Бартлет. Авторът на бестселъра я нарича най-богатата престъпница на всички времена, съобщава "Телеграф".

Пирамида

Бартлет обяснява, че измамата, станала известна като One coin, е като една обикновена пирамида. Хората купуват да речем 5000 евро, колкото струва един coin. Те от своя страна приканват свои приятели и познати също да вложат по толкова. И всеки път, когато бива привлечен нов инвеститор, те получават малка комисиона. И така приятелите на приятелите също привличат инвеститори срещу комисиона. По този начин пирамидата се разраснала до нечувани размери.

Жертвите й са по-скоро обикновени хора, които влагат между 3000 и 5000 евро, твърди Бартлет. Имало е доста инвеститори от Ирландия, от Великобритания, дори мюсюлманската общност там била опарена от криптокралицата. Авторът се натъкнал на инвеститори даже в Уганда. По думите му до средата на 2016 г. повече от един милион души от 175 страни инвестират около 4 милиарда евро в тази криптовалута.

„Всеки един инвеститор си има акаунт и през него вижда как цената на One coin расте. Хората напускат работата си, продават жилищата си и всичко, каквото имат, за да вложат средства в това“, разказва Бартли. След това през октомври 2017 г. тя просто изчезва. Доктор Ружа, както я наричат всички, изчезва с поне 500 млн. долара - средства на инвеститори. Оттогава никой не я е виждал.

Прикритие

Миналия месец ФБР включи криптокралицата в топ 10 на най- издирваните бегълци. Дори обяви награда от 100 000 долара на всеки, който може да предостави информация на разследването за местонахождението на Игнатова. Според Бартли това е по-скоро оферта към някой от близкото й обкръжение - готвач, охрана или шофьор. По думите на Бартли на Игнатова вероятно й се налага да влага много средства за прикритието си.

Според него парите, които тя е откраднала, не могат да се проследят така лесно. Това са имоти из целия свят. Те са собственост на една компания, която пък се притежава от три други компании, базирани в различни държави. Така парите не биха могли да се проследят и замразят.