Обвинение за пране на пари чака банкера беглец Цветан Василев в Люксембург. Прокуратурата в херцогството е стартирала срещу него наказателно дело през пролетта на 2015 г. с намерение за подвеждането му под отговорност. Това става ясно от писмен отговор на държавното обвинение в Люксембург, даден на запитване на Агенция „Монитор“. 
В отговора изрично се подчертава, че към настоящия момент обвинението не е повдигнато, защото междувременно у нас е стартирано и се води досъдебно производство за същото престъпление. Именно затова няколко месеца след отварянето си делото е архивирано, докато текат процедурите в България, но с готовност да бъде възобновено след това, обясниха допълнително от прокуратурата.

От държавното обвинение на Люксембург не посочиха какво точно обвинение се е очаквало да бъде повдигнато на Василев по замразеното към момента тяхно разследване, но според източници от съдебната власт у нас става въпрос за пране на пари. Такова досъдебно производство в момента тече в Софийската градска прокуратура, като то е за превъртане на парични потоци през негови офшорки именно в Люксембург.

Материалите по това разследване са отделени от мегаделото за източването на КТБ, по което Василев вече бе обвинен от спецпрокуратурата. Той беше подведен под отговорност през лятото на миналата година като организатор и ръководител на престъпна група за ужилването на вложителите във фалирания от него трезор. Заедно с банкера беглец с обвинения като участници в бандата се сдобиха и още 18 души.

До самото стартиране на делото в Люксембург се стигнало след искане за помощ по съдебна поръчка, пратено от нашата прокуратура, става ясно още от отговора на държавното обвинение в херцогството. Молбата за правна помощ е пратена през март 2015 г. и въз основа на нея са извършени редица претърсвания и изземвания на огромно количество материали от офисите на офшорките, свързани с Василев. От люксембургската прокуратура не уточниха броя на обискираните дружества и техни помещения, но според източници са били иззети улики и документи, които едва се побрали в половин дузина огромни сандъка и са предадени на нашите власти за ползване именно в българското разследване.

Освен делото срещу Василев за пране на пари през офшорките му в Люксембург, в Софийската градска прокуратура има още едно по същия текст на наказателния кодекс. То обаче е за пране на пари в Швейцария – при покупката на тузарската къща за над 20 млн. евро на Женевското езеро, като освен срещу банкера беглец по него разследването е и срещу съпругата му Антоанета Василева. Именно нейна собственост по документи е палатът, като Василева беше разпитана през 2015 г. 

Паралелно в Швейцария също беше стартирано досъдебно производство. Дело за пране на пари срещу Василев бе започнато и от прокуратурата в Лихтенщайн, но засега не е ясно какво се случва с него.

И докато засега делата по този текст от Наказателния кодекс все още се работят у нас, до края на януари се очаква да започне предявяване на окончателните обвинения по мегапроцеса за източването на КТБ. Очаква се Василев да бъде предаден пред Темида за това, че под негово ръководство организираната престъпна група, в която влизат одитори, бивши шефове и служители на трезора и дори двама бивши подуправители на БНБ, е източила 2 млрд. лева от спестяванията на вложителите в банката.

Сумата почти се припокрива с тази от иска, който Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ) внесе в съда срещу Василев, жена му Антоанета, дъщеря му Радосвета и пряко свързаните с тях фирми. Искът е за конфискация на имущество на стойност 2,2 млрд. лева. От него лъсва, че извън всички авоари, закупени със стотиците милиони от КТБ, Василев малко преди избухването на аферата „КТБ“ си е напазарувал дори гръцко пристанище. Авоарът е част от портфейла на активите на един от най-големите корабни агенти в света - “Hellenic Register of Shipping”, чийто мажоритарен собственик през декември 2013 г. станал самият Василев. Според документите, представени от комисията, той е инвестирал за целта 5 млн. лева от парите на депозантите в КТБ, срещу които е придобил 85% от дружеството. То е в световния топ 10 на корабните агенти, като има офиси в 5 държави и правото да сертифицира десетки кораби, в това число и такива от американския търговски флот. 

Предприятието е стратегическо, но вероятно заради кризата в южната ни съседка Василев успява да го придобие чрез странна финансова врътка и сравнително скромна инвестиция. Придобиването стартира буквално в последните дни на 2013 г. - 20 декември, когато е подписано рамково споразумение, че ще придобие 85% от акциите на фирмата, като участва в увеличение на капитала й със 700 000 евро, решение за което е взето през август. За целта на 21 декември нарежда две платежни. Едното е за 105 000 евро, представляващи депозит за участие в увеличението. А другото е на стойност 595 000 евро, с което завършва финансовата операция по придобиването на мажоритарния дял от корабния агент. Със споразумението Василев се задължава да отпусне и кредит от 1 800 000 евро, които са преведени на “Hellenic” в края на февруари през сметка на една от свързаните с Василев фирми и солиден кредитополучател от КТБ - „Евробилд проект“. Срещу заема корабният агент ипотекира цялото си имущество в полза на заемодателя. „Евробилд проект“ пък получава сумата по вече изпитаната схема за източване на КТБ – не пряко като заем от трезора, а косвено – през друга фирма, свързана с Василев, финансирана от банката - „Си Ди дивелопмънтс“. От КОНПИ са категорични, че акциите на банкера-беглец в „Hellenic“ подлежат на конфискация в полза на държавата, защото покупката им е финансирана именно от парите на депозантите в КТБ, ужилени от Василев. Източници на Агенция „Монитор“ сред разследващите обясниха, че за целта са предприети действия да се извърши запор върху дяловете, но той засега не е дал резултат, тъй като според гръцкото законодателство съобщението за възбрана трябва да бъде връчено лично на собственика, който обаче вече трета година се крие в Сърбия. Там води охолен живот със заграбените от банката пари, докато местните власти тупат топката по процедурата за екстрадицията му. Любопитното е, че паралелно на опитите на КОНПИ да наложи запор започват и активни странни движения по фирменото досие на “Hellenic”. От официални съобщения на сайта на дружеството става ясно, че само за две години са извършени още две увеличения на капитала, а ръководството на фирмата е сменено пет пъти от общото събрание на акционерите. Все врътки, които най-вероятно са предприети от Василев в опит да скъса пъпната връв между финансирането от КТБ и закупения мажоритарен дял в корабния агент. За това говори и любопитният факт, че през септември 2015 г. - година и девет месеца, след като банкерът беглец влиза в “Hellenic”, гръцка юридическа кантора записва в портфолиото си, че е съдействала за покупко-продажбата на мажоритарния пакет акции на фирмата. Кой е новият купувач обаче не е указано. Въпросът дали той е свързан с Василев предстои да намери отговор.