Само за броени часове криминалисти от ОДМВР-Пловдив разкрили извършители на дързък грабеж. Към 4 ч. на 17 юни в РУ-Труд постъпило обаждане от жител на Строево - пред адреса му двама румънски граждани били ограбени, след нанесен им побой.

Сформираният незабавно екип от разследващи от районното управление и от отдел „Криминална полиция“ предприел необходимите действия за изясняване на фактите и обстоятелствата около сигнала. В рамките на разследването те установили, че потърпевшите пристигнали в страната с намерение да купуват череши, за кратко спрели за отдих с товарния си автомобил в с. Строево, съобщиха от пловдивската полиция.

Докато бил в багажното отделение, единият от тях бил нападнат от двама маскирани, които го привели в безпомощно състояние и му отнели чантичка с 8500 евро и 9000 леи, след което се оттеглили в неизвестна посока. Пострадалият бил транспортиран в болница за оказване на медицинска помощ.

По "горещи следи" разследващите достигнали до информацията, че нападателите – двама мъже и жена – на 34 години от Румъния, се придвижвали с лек автомобил с немска регистрация. Късно предната вечер колата влязла у нас през ГКПП - Русе "Дунав мост" и пак от там преминала в Румъния рано сутринта, веднага след грабежа.

Последвало обявяването им за издирване и в резултат на активната намеса и съдействие на служители от ДМОС, още същия ден те били задържани от местните власти. Жената е разпитана като свидетел и освободена. В рамките на образуваното досъдебно производство за престъпление по чл. 199 ал.1 т.3 вр. чл. 198 ал. 1 вр. чл. 20 ал. 2 от НК Окръжна прокуратура – Пловдив е издала европейска заповед за арест за двамата мъже. 

Разследващите съобщиха за БЛИЦ, че румънските престъпници са имали информация за това, че сънародниците им отиват в България с цел търговия и носят в себе си солидна пачка с пари. Бандитите са били заловени на румънска територия и предстои с европейска заповед за арест да бъдат върнати и съдени у нас.

Ченгетата коментираха още, че в последните години заради свободното придвижване в Европа има много и румънски, и албански, и от други националности "крими герои", които постоянно извършват престъпления на територията на България, проследявайки хора с пари. Не са малко и случаите, когато румънци имитират на магистрала "Тракия", че са закъсали за гориво, спират случайни водачи и ги мамят по всевъзможни начини. 

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!