Адвокатите на бизнесмена Николай Банев поискаха разрешение от специализирания наказателен съд подсъдимият да се оперира в болницата на МВР.

Като писмени доказателства по делото защитниците приложиха разпечатки от сайта на медицинския институт към МВР, касаещи здравословното състояние на Банев. 

Операцията трябва да се извърши в Клиниката по обща и коремна хирургия.

В искането си защитата се позова на Закона за здравето, според който всеки пациент има право на достъпна и качествена здравна помощ. Освен това самият обвиняем не можел да лежи по гръб.

Съдът отхвърлиха искането им, уточнява news.bg. 

На днешното съдебно заседание бяха разпитани свидетели, като в залата се явиха и децата на Баневи. Те обаче бяха изведени, тъй като са под 18 години и не са призовани като свидетели.

Съдебното следствие срещу Николай, Евгения и Мария Баневи тръгна през октомври. Баневи са обвинени за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари. Те бяха обвинени, докато се намираха в Ница в края на 2018 година. 

Двамата бяха екстрадирани в София на 6 декември. 

През юли 2019 г. Евгения Банева беше освободена от ареста по здравословни причини след многократните ѝ оплаквания от условията в килията. 

Семейство Николай и Евгения Баневи попаднаха в ареста от 6 декември 2018 г., след като бяха екстрадирани от Франция.

На 26 юни съдът отказа да промени мярката за неотклонение на Николай Банев - съпругът на Евгения.

На 12 юли 2019 г. Евгения Банева бе пусната от ареста по здравословни причини. Майката на Николай Банев - Мария е с мярка за неотклонение "парична гаранция" от 10 000 лв.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!