Тлъсти пачки години наред е печелил бившият полицай и настоящ бизнесмен от Пазарджик Иван Иванов. Облажил се е и синът му Константин, който за разлика от баща си признава за престъпната дейност на двамата. Скандалът гръмна преди време, когато бе оповестено, че в производствено хале в Пловдив, намиращо се в район „Северен”, са били открити 50 питбула, които са били отглеждани за кървави кучешки боеве. Животните са били в ужасяващ вид. Някои от тях са били с отворени, кървави рани по муцуните и телата, други са били малки, обучавани за бъдещи боеве. Имало е и черна питбулка, която е била ползвана за разплод, тъй като била шампионка и е раждала победители. В момента на акцията черната питбулка имала новородени бебета.
Историята си има предистория. Много преди пловдивските ченгета да получат сигнал за незаконната дейност от съседи на халето на ужасите, в градинките и зелените площи на района

били намирани мъртви или агонизиращи от раните си питбули

Собственикът им просто ги изхвърлял, когато преценял, че те вече не са годни за нищо. 
При акцията ченгетата се натъкнали на много колиби на двора, в които живеели някои от кучетата, имало и празен каменен басейн, който преди време се ползвал за арена. След като обаче комшиите на Иванов надигнали глас заради шума, който се носел наоколо, бизнесменът пренесъл вътре арената. В халето била намерена професионално изградена арена за битки, застлана с мокет. По него ясно личели кървави следи от боевете. Имало и импровизирана лечебница с много медикаменти за оказване на помощ на питбулите след кървавата вакханалия. 
Бащата и синът бяха арестувани, няколко дни след това бяха освободени под парична гаранция. Питбулите бяха изведени от там и настанени в общинския приют за кучета в Пловдив. Животните са на различна възраст. Били са тренирани за боеве още от най-ранна възраст. Били са обучавани на специално пригодена дървена пътека за бягане. Вероятно са били

държани гладни и са били бити за да озвереят за боя. 

Разследващите установили, че незаконната дейност имала много почитатели. Обикновено през уикенда в Пловдив пристигали собственици на питбули от цялата страна, понякога и от чужбина. В началото залаганията вървели по около 6 хиляди лева на битка, после мизата паднала, тъй като дошла криза. През последните 2 години залозите не се вдигали повече от около 2 хиляди лева за кучета-шампиони и между 500-1000 лева за останалите, на които не били възлагани токова надежди. 

В момента в Пловдивския съд съдят бащата и сина. 48-годишният бизнесмен отрича вина и заявява, че обичал животните, за това ги отглеждал. 23-годишният му син Константин Иванов обаче е признал за злодеянията. На делото показания даде полицай, който е бил на терен, докато е траела акцията. Кирил Аргиров, инспектор от отдел „Криминална полиция” в Пловдив, разказа, че при влизане в производственото хале се натъкнали на питбул с откъсната муцуна. Влизайки в двора, видели много кучешки колиби, във всяка от тях имало куче. Вратата на халето отворил синът Константин, който обяснил, че е там, за да нахрани и нагледа питбулите на баща си. Първоначално младежът отрекъл в сградата да са провеждани боеве, но след това признал, че два месеца преди акцията са били провеждани сблъсъци срещу парични залагания. 

Вътре в халето, около арената, ченгетата видели много столове, поставени там, за да сядат зрителите, имало и прожектори за допълнителна светлина, насочени към арената за по-добра видимост на кръвожадните зрители. След като претърсили останалите помещения, ченгетата попаднали на възрастни екземпляри, вързани на къси синджири, за да нямат допир един с друг. На горния етаж в оградено пространство щъкали малки кученца. В друга стая имало лекарства и хранителни добавки „Едно от кучетата беше само в отделно помещение. Когато влязох при него, то се присви уплашено. Имаше кучета, участвали в кучешки боеве в други градове в България и в Сърбия. Когато иззехме телефоните на бащата и сина, в тях имаше клипове с кучешки боеве”, разказа още свидетелят-криминалист. При огледа и претърсванията били открити и 6 кучешки паспорта. При тараша в домовете на бащата и сина обаче полицаите не открили нищо друго. 
Въпреки че бившият полицай от Пазарджик Иван Иванов отрича вина, синът Константин е разказал при разпита, че залозите за кучешките боеве правили собственици на кучета, които ги водили там. За всяка среща те се разбирали по телефона, действали в затворен кръг.

Собственикът на кучето победител взимал всички заложени суми

Парите се давали веднага след мача на място. Входът бил 20 лева. Собственикът на склада печелил, първо, от таксата за влизане, и, второ, от боевете на собствените си питбули. Той разказал пред разследващите, че не продава животните, че не ги е гледал, за да участват в боеве, а просто за удоволствие и за да ги подарява на приятелите си. Синът Константин обаче заявил, че ако в родословното дърво на дадено животно има победители, това вдигало цената му. 

На делото преди дни беше даден ход, но съдийката от Пловдивския районен съд Елена Герчева отказа да конституира като граждански ищец собственика на шест питбула, приобщени към делото. Чавдар Герчев, който не се появи в съдебната зала, бе изпратил свой представител - адвокат Михаил Цветилов, който поиска да представлява процесните кучета и настоя те да бъдат върнати на собственика им. Искането му обаче бе отхвърлено и той напусна заседанието. 

Съдът прие и внесения в прокуратурата доклад от директора на ОП „Зооветеринарен комплекс” - Георги Божев. В него бяха посочени разходите за храна и лекарства на питбулите, които от изземването им през октомври, се намират в общинския кучешки приют. До 30 април за тях са похарчени 50 хиляди лева, става ясно от доклада. Така сумата ще трябва да бъде приобщена към делото като разноски по него и да бъде платена, ако собствениците на питбулите бъдат осъдени. Единият от адвокатите на Иванови - Стефан Левашки, пък обясни, че собствениците настояли пред приюта да занесат храна и лекарства, но им забранили. По делото днес бяха призовани петима свидетели и трима експерти, които ще се явят на следващото заседание. Всички опити на Иван Иванов да прибере от приюта животните са се оказали напразни. Съдът не разрешава на бившето ченге дори да се доближи до животните, които са били подлагани на такъв адски стрес. 

Красимира ГЕШЕВА, Пловдив