Аргир Гяуров, бизнесменът, който е бил поръчан да бъде убит, днес бе разпитан в съдебна зала. Още с първите си думи той закова бизнесмена Атанас Червенков-Райфъла и потвърди думите на разследващите, че именно Райфъла е дал мократа поръчка.
Гяуров, който е управител на частната клиника „Хипоталамус” в града под тепетата разказа, че лично лекари му споделили, че Райфъла се заканил да го ликвидира. Причината: Червенков до преди няколко години бе единственият в града, който притежаваше Частна неотложна помощ. През 2011 година Гяуров и съдружникът му решили, че се е отворила ниша в пазара и също започнали да изпълняват тази услуга. 70 джипита сключили договори и отишли от Червенков в „Хипоталамус”.

Червенков побеснял, започнал да съди медиците наред, да ги уговаря да се върнат при него. Някои се уплашили и направили обратен курс, други обаче спечелили делата и останали на работа при Гяуров.

Той с подробности разказа как на 12 февруари 2014 година е бил нападнат и наръган 7 пъти с нож в гърба и ръката. Според медиците е щастлива случайност, че не е мъртъв. Дебелото зимно яке също е омекотило ударите и го е спасило. Ножът е минал на милиметри от жизнено важни органи.

Във фаталния ден Гяуров се прибирал от работа, когато бил причакан във входа от изпълнителите на поръчката - Бисер Романов и Симеон Генков. Първият го нападнал в гръб във входа на блока, но Гяуров го бутнал на земята след кратка борба. Вторият се уплашил, не посмял да използва ножа си и хукнал да бяга. След него духнал и Романов.

Тъй като поръчката останала неизпълнена, а тя била Гяуров да бъде или мъртъв, или приведен в състояние на кома, Райфъла платил само 10, вместо обещаните 20 бона. Гяуров разпозна Симеон Генкови каза, че никога няма да забрави лицето на младия мъж, което вечерта на нападението било изкривено и изглеждало като дрогирано.

До момента Райфъла отрича всички обвинения, включително и за това, че е поръчал и са били запалени няколко коли. Сред тях са и возилата на екс депутата от ГЕРБ Антоний Йорданов, който предстои да даде показания по скандалния случай. Според следствието причината за пироманската поръчка е, че Йорданов не е съдействал на Червенков да му бъде удължена концесията на общински пазар докато бил народен представител и не му е помогнал да оглави Ловно-рибарското дружество.
 
Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ