Eвтини наркотици с примамлив вид се пласират на много места в Пловдив, включително и пред училищата, пише Марица.   

Дизайнерската дрога става все по-популярна сред тийнейджърите под тепетата.


Причината е, че е по-въздействаща, по-модерна и по-евтина. Синтетичните опиати се внасят предимно от Китай и са с екзотични имена, като например "пинака", "бутинака", "бонзай".

Прекарването им през границата обикновено става чрез замаскиране в различни опаковки. Силната дрога влиза нелегално под формата на соли за вана, на смола, на благовонни кристали, пъзели и др.

 По интернет или чрез дилър пък са част от основните начини за снабдяване на тийнейджърите със забраненото вещество. 

Цената на дозата е по-ниска дори от тази на марихуаната. Учениците могат да се сдобият с дрогата, която наричат "чай" заради наличието на билки в нея, за 4-5 лв.

Тази себестойност, която се равнява на размера на джобните им, и все по-голямото потребление създават стабилна основа за сериозен бизнес с новата дрога. Като предимство излиза на преден план също и това, че наркотикът остава невидим за драгчековете на полицията.

Здравето на децата обаче е сериозно застрашено от въпросните опиати. Синтетичните наркотици поразяват нервната система, отключват психични заболявания.

Не са изключени и фатални инциденти, тъй като надрусаният с китайската стока усеща, че може да лети, цялото възприятие на реалността се променя и обърква мозъка, посочват лекари. 

Продажбата на дизайнерските наркотици става и в ромските махали в града под тепетата. Там се пласира всичко, до което обитателите могат да се докопат.

Преди около 10 години наркозависимите са можели да открият само хероин, а сега "каталогът" е много по-разнообразен. По информация на наши източници единственото, което не може да се купи оттам, е марихуаната, тъй като не я признават за истински наркотик.
 
Проучването на "Марица" сочи, че голяма част от пловдивските тийнейджъри се увличат и по употребата на амфетамини и екстази. И двата наркотика се внасят от Европа. Каналът преминава през страната, а следващите му спирки са Турция и арабските страни.

Не на последно място сред предпочитанията на тийнейджърите и младите хора е марихуаната. Тя може да се отглежда на местно ниво практически почти навсякъде, което е превърнало нелегалното й производство и разпространение в основен поминък на много криминогени. 

Полицията в Пловдив непрекъснато осъществява мащабни антидрога акции в Пловдив и региона. Преди няколко дни стартира и ударна кампания срещу дрогата с мотото "Не убива последната доза.

Убива първата!". Дейността на униформените обаче ще бъде успешна, ако бъде подпомогната сериозно и от родителите, които да осигуряват пълноценни занимания за децата си, да разговарят с тях, да следят изкъсо приятелския им кръг и за какво харчат парите си.