Пловдивският апелативен съд не уважи протеста на прокуратурата и остави в сила мярката за неотклонение „домашен арест“ , взета от Окръжния  съд срещу 75-годишния Стефан Говедарски от Раковски. 

БЛИЦ припомня
, че срещу възрастния човек  е повдигнато обвинение за опит за умишлено убийство  на неговият съгражданин Иван Гълев. Двамата били на ракиджийницата, когато ескалирал поредния скандал. Пенсионерът неведнъж правил забележка на животновъда Иван, защото кравите му влизали в имотите на Говедарски и потъпквали реколтата. Говедарски извадил законно притежаван пистолет и изпразнил цял пълнител в гърба на Гълев. Той оцеля след сложни операции в болницата. Миналата седмица съдът се смили над стрелеца и го освободи под домашен арест, защото стана ясно, че е във влошено здравословно състояние и няма да може да издържи зад решетките. Днес беше потвърдена мярката, която наложи Окръжен съд. 

Освен, че има тежки сърдечни и белодробни заболявания, Говедарски до момента не е осъждан и има добри характеристични данни.  
Съдът прие, че съществува конкретна опасност той да извърши престъпление спрямо пострадалия, но прецени, че тази опасност не е интензивна до степен да обоснове задържане под стража, доколкото обвиняемият е демонстрирал искрено разкаяние след деянието, а и посегателството е било провокирано от предходно предизвикателно поведение на пострадалия. Така че споменатата опасност би могла успешно да се отстрани посредством мярката за неотклонение „домашен арест“, смятат магистратите.  

Определението на Апелативния съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

За това престъпление законът предвижда от 10 до 20 години затвор.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ