Контрабандни златни накити за над 98 000 лева задържаха митническите служители от Териториална дирекция Южна морска и Главна дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ през последните две седмици на месец август. Това съобщиха от Агенция "Митници".

Накитите са открити при проверки на четири леки автомобила, влизащи в страната от Турция.

При един от случаите, на 24 август, лек автомобил в чужда регистрация, пристига около обяд на път от Турция за Австрия.


В автомобила, отклонен за щателна митническа проверка, пътували двама мъже, турски граждани. При проверката, в естествените кухини на пода и зад предните седалки, са открити 51 пръстена, медальона, синджира, гривни, обици и монети, от жълт метал.  

Според  експертизата на вещото лице откритите изделия са от 14 и 22 –каратово злато с общо тегло 805 грама на стойност близо 50 000 лева. Установено е, че 483.95 грама от откритите бижута са на водача на автомобила, а  другите  321.05 грама са на неговия спътник.

При други три случая, на 13, 15, 21 август, при проверка на три леки автомобила, влизащи в страната от Турция, пътуващи за страни от Западна Европа митническите служители откриват недекларирани общо 789.25 грама златни накити на стойност 48 900 лева.

Бижутата са били укрити от пътуващите, в чанти до акумулатора и до резервната гума, както и в сакове, между  дрехи.

Контрабандните златни изделия са задържани и подлежат на отнемане в полза на държавата, а на нарушителите са съставени актове по Валутния закон.  

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!