Гражданите не трябва да казват на непознати хора плановете си за почивка през празниците. Това каза заместник-началникът на "Криминална полиция" към Главна дирекция „Национална полиция“ Димитър Кошов на брифинг във връзка с предприетите от МВР мерки за опазване на обществения ред по време на предстоящите празници, съобщава „Фокус“.

„В предходни години сме установили, че се наблюдава увеличение на домовите и джебчийските кражби по време на празниците. Затова гражданите не трябва да оставят без надзор вещите си на обществени места, да паркират автомобилите си на охраняеми паркинги, в градския транспорт да държат затворени чантите си, нощно време да паркират на осветени места, по възможност да направят застраховка за кражби, да не носят големи суми в брой, да не съхраняват в жилището си големи суми“, каза още Кошов.

Той посочи, че е важна и защитата на жилището също и посочи, че е добре да се монтират камери за видеонаблюдение. „Хората не трябва да казват на чужди хора плановете си за почивка. Гражданите трябва да имат предвид, че много често извършителите на домови кражби оставят различни маркери на и покрай жилищата, като така разбират, че собствениците не са в дома. И когато го установят, проникват и извършват съответните кражби“, заяви Кошов.

„Във връзка с телефонните измами предупреждаваме гражданите да не се доверяват на обаждания на непознати и да не им дават пари и лични вещи“, каза още той.