Специализираният наказателен съд наложи парична гаранция от 40 хиляди лева на бившия собственик на футболния клуб "Левски", информира bTV.


Съдията постанови той да бъде освободен незабавно, а гаранцията да бъде внесена до 10 дни.

Съдът смята, че няма опасност той да се укрие. Не е налице и опасност да извърши друго престъпление.

В мотивите на решението се посочва, че има данни за съпричастност на Попов в престъпна дейност и участие в организирана престъпна група. Другите две предпоставки за задържане под стража не съществуват.

Съдът отбелязва, че Попов е дал обяснения след завръщането си на 21 май в страната, но не признава вина. Обяснил е, че Божков му се е обадил м. г. и му е казал да пътуват за кратко до Дубай.

По неговите думите не е успял да се върне по-рано, че е искал съдействие от адвоката си да си върне в България, но COVID ситуацията го е възпрепятствала.

Има и писмо от ОАЕ в превод на български език, че Попов ще бъде предаден на България, но не се посочва по чие искане. Доказателствата показват, че Попов не е имал основна роля в организираната престъпна група.

От прокуратурата заявиха, че ще обмислят дали да обжалват наложената от съда мярка.

БЛИЦ припомня, че Георги Попов, обвинен като участник в престъпна група, ръководена от бизнесмена Васил Божков, пристигна с полет от Дубай в София в петък.

Той бе екстрадиран от съдебните власти на Обединените арабски емирства, след като такова искане беше отправено от българските власти.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!