Румен Радев се дистанцира от ратификацията на Истанбулската конвенция. Той отсече, че е безотговорно да бързаме да поемаме международни ангажименти, без да сме наясно какво точно пише в даден документ и без сериозен дебат в обществото. И напомни, че има закони и МВР, които най-напред трябва да се борят с насилието срещу жени и деца.

"За мен първо е нужно един изчерпващ дебат по темата", каза за конвенцията Румен Радев в отговор на въпрос на Канал 3 за това дали трябва да бързаме да я ратифицираме.

"Виждате, че случаят в Нови Искър показа имаме един педофил с ефективна присъда. И в момента имаме закони срещу това, но човек като него може да вилнее в продължение на години при пълното безразличие на местна власт, на държавни институции и на обществото. Това е много сериозно", коментира Радев с припомнянето, че и в момента имаме закони, които защитават и правата на жените и децата, и срещу домашното насилие.

БЛИЦ припомня, че малко по-рано днес от МВР дадоха извънреден брифинг за касапицата от Нови Искър. Там разследващите разбиха на пух и прах всички конспирации и съмнения, свързани с вината на Росен Ангелов.

"Но не можем да ги приложим явно както трябва. А бързаме да поемаме международни ангажименти, без да знаем точно за какво става въпрос и без да сме провели един задълбочен дебат. Това е безотговорно! ", категоричен беше Радев.

"Борбата с насилието срещу жени и деца трябва да се води от полицията тук и сега, а ние трябва да знаем какво се подписва и какво се ратифицира, а не постфактум да установяваме какво сме приели.

БЛИЦ припомня, че президентът изрази и остър коментар малко по-рано днес. Повод за това бе отхвърлянето на ветото върху Антикорупционния закон от Правна комисия.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!