Международна организирана престъпна група за измами чрез фиктивна търговия с финансови инструменти, корупция, компютърни престъпления и пране на пари е била разбита на 2 април при акция в Германия, Австрия, Сърбия и България, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

У нас са задържани трима български и един германски гражданин, двама от които са сред предполагаемите ръководители на групата.

За германския гражданин Софийският градски съд е определил мярка "постоянен арест". Други двама от задържаните са под домашен арест, а един - с наложена парична гаранция.

В Сърбия са задържани петима. Поставени под наблюдение са повече от 30 банкови сметки, запорирани са движими вещи и парични средства. В Германия е била блокирана банкова сметка на престъпната група с над 2.5 млн. евро.

Разследването срещу международната престъпна група е започнало от Германия преди близо година, съвместно с екип на Централната прокуратура на Австрия за борба с икономическата престъпност и корупцията.

Потърпевши от дейността на престъпната мрежа са хиляди граждани на десетки европейски и други държави.

Разследващи изчисляват, че щетите от измамите възлизат на близо 80 млн. евро, при положение че голям брой пострадали не са подали жалби.