В организирана полицейска операция службите на реда в Атина са разбили международна престъпна мрежа за търговия с жени. Арестувани са 15 души, конфискувани са повече от 72 хиляди евро, четири автомобила, два мотора и малко количество кокаин.
 

Освободени са шест жени, сред които е имало и малолетни жертви на престъпната организация, съобщава МИА.
 
Говорителят на полицията изнесе детайли пред медиите относно начина, по който е функционирала организацията. Предполага се, че мрежата за трафик на жени е действала от 2015 г. в 10 публични домове в Атина.
 
По време на акцията са претърсени 8 от тях и са арестувани осем жени, които са работели там. Задържани са други 10 жени с чуждо гражданство, като срещу три от тях е започнала процедура за екстрадицията им.
 
Шест от чужденките са освободени и гръцката полиция им е осигурила помощ и защита. Според полицейските източници, жертвите били от Молдова.
 
Схема е включвала зарибяването на жени в тежко финансово положение, на които им е обещавана легална работа в Гърция с високи заплати.
 
След пристигането им в страната, ставало ясно, че ще работят в публични домове. Много често трафикантите прибирали документите за самоличност и телефоните на жертвите.
 
Жертвите са поставяни и във финансова зависимост, под предлог, че за транспортирането им до Гърция са направени много разходи, поради което заплащането им е било мизерно.
 
Много често жените са били принудени да проституират в продължение на почти 14 часа и да обслужват десетки клиенти, в резултат на което са със сериозни здравословни проблеми.
 
За периода 7-20 септември само от дейността на публичните домове престъпната група е спечелила 38 400 евро.