Опит за митническа измама при внос на 14 тона тютюн от Молдова е разкрит при съвместна операция на инспектори от Митница Пловдив и служители на ДАНС, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Пловдив.
На 28 януари тази година в Митница Пловдив са представени документи за митническо оформяне на режим “Внос” на 14 000 кг нарязан тютюн, купаж от различни сортове - “Бърлей” - Италия, “Вирджиния” - Индия, “Ориентал” - Ливан и “Безуки” - Индонезия. Изпращач на стоката е молдовска фирма, а получател - дружество, чиято дейност не е свързана с производство на тютюневи изделия.

Митничарите и служителите на ДАНС са приложили метода “Анализ на риска” и са извършили документален и физически контрол на товара. При лабораторната експертиза е установено, че декларираната стока представлява “тютюн за пушене” и се класира в тарифен номер със значително по-висока ставка на митото. Според направената експертизата, внесеният тютюн е и акцизна стока и за него възниква задължение за заплащане на акциз в размер на 966 000 лева. По-този начин вносителят се е опитал да избегне заплащане на държавни вземания - мито, акциз и ДДС, общо в размер на 1 180 260,84 лева. Срещу дружеството, вносител на стоката, е съставен акт за митническо нарушение. Случаят е предаден на компетентните органи. Димана Тодорова, БЛИЦ