Криминалисти задържаха за часове мъж с 16 присъди, след като ограбил и пребил 82-годишна жена от с. Тодор Икономово. Това съобщиха на пресконференция днес директорът на ОД на МВР - Шумен ст. комисар Георги Гендов и заместник-окръжният прокурор Орлин Куздов.

Малко след полунощ на 24 септември възрастната жена чула шум в жилещото си. След като станала да провери какво се случва в къщата, видяла мъж с маска, който я заплашил и поискал пари.

Жената се опитала да се защити и взела малка брадвичка, която била отнета от нападателя. Той й нанесъл удари с ръце в главата и тялото, след което откраднал 200 лева и златни накити и напуснал жилището.

Жената е откарана в МБАЛ - Шумен, без опасност за живота, където е установено още, че има фрактура на дясната ръката и лявото бедрото. Очаква се днес да бъде изписана.

По думите на Куздов за около два часа полицаите са установили и задържали 44-годишния мъж, с адрес в с. Стан, който е криминално проявен, с множество присъди.

В него е установена и банкнота от 50 лева, по която имало следи от кръв. При претърсване в обитаваното от мъжа помещение е установена и брадвичката, която отговаряла на дадените от възрастната жена обяснения.

Той отричал да е ходил в дома на жената, но изготвената в спешен порядък експертиза доказала по категоричен начин, че кръвта по банкнотата е на 82-годишната жена.

След доклад на материалите и с постановление на прокурор, 44-годишният мъж е задържан за срок от 72 часа и е привлечен като обвиняем за извършеното престъпление. Наложена му е мярка за неотклонение "задържане под стража". Той е осъждан 16 пъти за кражби, има и 11 криминалистически регистрации, като последната е от март тази година в Провадия.

При справка станало ясно, че през август мъжът е бил обявен за издирване от РУ- Провадия, като подсъдим по дело на местния Районен съд, бе съобщено на пресконференцията.