Трети човек е имало на мястото на касапницата – вълчидолското село Войводино, където бе открит убит 59-годишен мъж, научи БЛИЦ. Именно неговите показания са осветлили мотивите за извършеното зверство, за което бяха задържани и вече обвиняеми са двама души от Вълчи дол.
Както вече прокуратурата във Варна съобщи – убийството в село Войводино е разкрито. Със 72-часова мярка за неотклонение в ареста са 27-годишният Ангел П. и 29-годишният Ивелин М. Двамата са български граждани, жертвата - българин. Извършителите са привлечени като обвиняеми за грабеж, придружен с убийството на 59-годишния самотно живеещ мъж. Престъплението е по член 199, ал 2, т 2 от НК и се наказва с лишаване от свобода за срок 15 - 20  години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.
 
Жертвата се казва Недко Великов – пенсионер по болест, който се издържал единствено от пенсията си и живеел скромно, научи БЛИЦ. Хора от село Войводино разказаха пред наш репортер, че са потресени от случилото се, а също така недоумяват – как и защо точно в къщата на Недко би отишъл някой да граби, тъй като той нямал нищо. Мъжът е несемеен, без деца. Има сестра, която живее в същото село и брат – в Девня. Те често го наглеждали, защото бил с лек инсулт.
 
В нощта на 16-ти срещу 17-ти, когато се предполага, че е извършено убийството, Великов е бил сам в дома си. Мъжът винаги заключвал външната врата и за това извършителите проникнали през прозореца. Недко усетил присъствието им и се опитал да им окаже съпротива, за което свидетелстват и нараняванията по ръцете му. Последвало най-страшното – двамата убийци, впоследствие установени от разследващите като Ангел П. и Ивелин М. от Вълчи дол, омаломощили Великов и го пребили до смърт. Появилата се информация, че съседка е открила мъжа със забита брадва в главата, бе категорично отречена пред БЛИЦ от ангажирани със случая. Прокуратурата пък официално съобщи, че тялото на Недко е открито безжизнено, със следи от наранявания от тъп предмет по главата и тялото.
 
За зверството се разбрало след като съседка на Недко видяла сутринта на 17-ти, че външната врата на къщата му е отворена, което било нетипично за него – никога не оставял отворена вратата. Повикала го по име, но той не се обадил. Тя отишла при друг техен съсед и двамата се върнали в дома на Великов. Надникнали и заварили страшна гледка – навсякъде било разхвърляно, а Недко лежал цялия в кръв зад вратата на антрето към лятна кухничка в дома.
 
Сигнализирали в полицията, я след като разследващите пристигнали, станало ясно, че Недко е бил пребит до смърт. Съдебен медик на място констарирал смърта, а първоначалният оглед показал, че са му били нанесени множество удари с тъп предмет (предполага се желязо), основно по главата. Предположението на разследващите е, че Великов е издъхнал след черепно-мозъчна травма и свръх кръвозагуба.
 
След проведените процесуално-следствени действия като извършители са установени Ангел и Ивелин. По данни на БЛИЦ те са направили самопризнания. Единият от тях е добре познат на поилицията, с криминални регистрации, а във Вълчи дол има славата на автоджамбазин. С двамата е имало и трети човек, който към този етап на досъдебното производство е в качеството на свидетел. Именно той осветлил мотивите на аверите си да нахлуят в дома на Великов, а именно – грабеж.
 
Убийците му са обърнали наопаки цялата къща, тършувайки за нещо ценно. Единственото, което Недко имал, били скатаните му пари за дърва за зимата, но те не били открити от тях. За да не си заминат с празни ръце, извергите отнесли със себе си... две тави. Посудата впоследствие е била намерена от разследващите и от нея са снети дактилоскопни следи.
 
Мярката за неотклонение на двамата задържани ще бъде внесена в Окръжен съд – Варна най-вероятно във вторник, когато ще се реши дали те ще останат зад решетките за постоянно.

Орлин ФИЛИПОВСКИ, БЛИЦ