Георги Георгиев, лидер на свързаната с банкера-беглец и основен обвиняем по мегаделото „КТБ“ Цветан Василев организация БОЕЦ, е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред, по хулигански подбуди и затова е осъден на 5 месеца условно от Районен съд-Видин. Това става ясно от публикуваната на страницата на съда присъда срещу Георгиев.

Случаят, заради който сега лидерът на БОЕЦ е осъден, датира от 2019 година, когато Георгиев нападна и би журналистически екип на телевизия „Канал 3“, докато последният упражнява задълженията си.


Георгиев, който не крие свързаността си с укриващия се в Белград Василев, бе гост в началото на 2019 година на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов в кабинета му в Съдебната палата в столицата, а четири месеца по-късно последният върна жеста като взе участие в сбирка, проведена в луксозен столичен хотел, организатор на която бе именно БОЕЦ.

Заради съмненията около финансирането на организацията на Георгиев и неяснотите около отношенията му с председателя на ВКС журналистически екип на "Канал 3" отиде в родния град на Георгиев Видин в началото на юни същата година, за да му зададе висящите въпроси. Именно тогава, при опит да направи интервю с Георгиев, той проявява агресия, отправя обиди и дори нанася удари на представителите на телевизията.

Сега в присъдата си по случая Районен съд-Видин констатира, че Георгиев е виновен за три престъпления, а именно за това, че:

1.На 05.06.2019 г. в гр. Видин, на публично място - в района на сградата на ТПКИ „Димитър Благоев", находяща се на ул. „Цар Иван Асен II" № 3, извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като отправял обидни изрази, а именно:

„...слугите на Буда и Цацаров..."; „..мутри..."; „...Ей, боклук! Боклуци долни...!"; „Марш оттук, боклук!" по отношение на журналистически екип на телевизия „Канал 3 ", нанесъл удар с ръка в областта на главата на Т.В.Г. *** - шофьор в телевизия „Канал 3", както и удар с крак в областта на слабините и удар с ръка по лицето на П.Н.П. *** телевизия „Канал 3" - Престъпление по чл. 325, ал.1 от НК.

Поради това и на основание посочения текст и във вр. с чл. 36 и чл. 54 от НК Съдът го осъжда като му налага наказание „Лишаване от свобода” за срок от 5 /пет/ месеца, което на основание чл. 66, ал. 1 от НК Съдът отлага за срок от /3/три години, както и „Обществено порицание“ изразяващо се в обявяване на присъдата в местен вестник „Видин“.

2.На 05.06.2019 г. в гр. Видин, на публично място - в района на сградата на ТПКИ „Димитър Благоев", находяща се на ул. „Цар Иван Асен II" № 3, по хулигански подбуди, съпроводени с действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, а именно отправени обидни изрази по адрес на пострадалия Т.В.Г. *** - шофьор в телевизия „Канал 3" и нанасяне на удар с ръка по лицето на същия, като му причинил лека телесна повреда, изразяваща се в контузия на лява скулна област с отток и зачервяване, довело до болка и страдание, без разстройство на здравето - Престъпление по чл.131, ал.1, т.12, във вр. с чл.130, ал.2 от НК

Поради това и на основание посочения текст и във вр. с чл. 36 и чл. 54 от НК Съдът го осъжда като му налага наказание „Лишаване от свобода” за срок от 4 /четири/ месеца, което на основание чл. 66, ал. 1 от НК Съдът отлага за срок от /3/три години.

3.На 05.06.2019 г. в гр. Видин, на публично място - в района на сградата на ТПКИ „Димитър Благоев" на ул. „Цар Иван Асен П" № 3, по хулигански подбуди, съпроводени с действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, а именно отправени обидни изрази по адрес на пострадалия П.Н.П. *** телевизия „Канал 3" и нанасяне на удар с ръка по лицето на същия, като му причинил лека телесна повреда,  изразяваща се  в контузия  на дясна челно слепоочна област с  оток и зачервяване,  довело до  болка и  страдание,  без разстройство на здравето - Престъпление по чл. 131, ал.1, т.12, във вр. с чл. 130, ал.2 от НК

Поради това и на основание посочения текст и във вр. с чл. 36 и чл. 54 от НК Съдът го осъжда като му налага наказание „Лишаване от свобода” за срок от 4 /четири/ месеца, което на основание чл. 66, ал. 1 от НК съдът отлага за срок от /3/три години.

Съдът определя и едно общо най-тежко наказание измежду наложените – „лишаване от свобода” за срок от 5 месеца с 3-годишен изпитателен срок.

Георги Георгиев е осъден и да заплати обезщетение на пострадалите журналисти в размер на по 3000 лв. за всеки, както и разноските по делото.

Кадри от проявената от Георгиев агресия срещу журналисти, заради която вече е осъден на първа инстанция: