Съдът не уважи внесеното искане на прокуратурата за вземане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража“ по отношение на 51-годишен мъж, привлечен в качеството на обвиняем за хулиганство, отличаващо се с изключителен цинизъм и дързост, съобщиха от пресслужбата на Районен съд - Варна.

Предвиденото в закона наказание за подобно деяние е лишаване от свобода до 5 години. Непристойните действия са извършени на 10 юни т.год. на публично място - в чакалня за пътници на ферибота в Белослав, като пред четири малолетни момичета привлеченият като обвиняем е смъкнал панталоните си и е мастурбирал.

От събраните до момента доказателствата по делото съдът прие, че може да се направи обосновано предположение за съпричастност към деянието. Обвиняемият е лице с обременено съдебно минало, но реабилитиран към момента. По отношение на него са налице данни за полицейски регистрации, но има постоянен адрес по местоживеене.

Съдът намери, че обвиняемият не е лице с висока обществена опасност и не съществува хипотеза, при която с налагането на по-леката мярка за неотклонение "подписка“ ще се попречи на разследването и разкриването на обективната истина.

Определението на съда подлежи на обжалване в 3-дневен срок. В случай на жалба делото е насрочено за разглеждане пред ВОС за 24 септември от 10 часа.