На 20 януари Окръжна прокуратура-Пловдив е приключила разследване по досъдебното производство спрямо Любомир Трайков. Припомняме, че 26-годишният младеж е обвиняем за причиняване на смърт на повече от едно лице при управление на моторно превозно средство в пияно състояние и с превишена скорост. Както БЛИЦ съобщи, трагедията стана на18 ноември 2016 г., около 1,20 часа през нощта, в Пловдив на кръстовището на бул. "Руски" и ул. "Ген. Данаил Николаев".
При управление на лек автомобил, "Ауди А7", в пияно състояние, Любомир Трайков е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на три лица. Тримата и още един пътник, който при пътното произшествие е получил леки телесни повреди, пътували в лек автомобил, марка "Пежо 405". На същия ден Окръжна прокуратура-Пловдив е повдигнала обвинение на Любомир.

От тогава до 20 януари 2017 г. са били извършени множество действия по разследването – два огледа на местопроизшествието, следствен експеримент, огледи на веществени доказателства, разпитани са голям брой свидетели, както и осем наследници на починалите, изготвени са четири съдебно-медицински експертизи и две физикохимични, изискани са множество справки - за собствеността на автомобилите, от тел. 112, от Националния институт за метрология и хидрология, за наличието на пътни знаци, маркировка и осветеност на пътя, за криминалистическа регистрация, за извършени нарушения по Закона за движение по пътищата, свидетелство за съдимост, за техническите характеристики на автомобила, причинил произшествието, назначена и изготвена е комплексна автотехническа и съдебно-медицинска експертиза, събрани са пълни характеристични данни за обвиняемия и др. По делото е установено, че скоростта на движение на лекия автомобил, марка „Ауди А7“ е била по-висока от разрешената за движение в населено място, а количеството на алкохол в кръвта на водача е над 0,5 промила. 

Двамата защитници на Любомир Трайков са били призовани да се явят на 25 януари 2017 г. за предявяване на делото. На същата дата адвокатите не са се явили, като са заявили служебна ангажираност по други случаи до 27 януари 2017 г., включително. С оглед своевременното приключване на делото на 25 януари 2017 г. Окръжна прокуратура-Пловдив е изпратила искане до Адвокатска колегия-Пловдив за определяне на резервен служебен защитник на Любомир Трайков  На 26 януари 2017 г. Адвокатска колегия-Пловдив е взела решение, с което не е уважила искането на Окръжна прокуратура-Пловдив за назначаване на такъв защитник. Според разпоредбите на Наказателно-процесуалния кодекс предявяване на делото се извършва задължително с участието на защитник, когато обвиняемия е с мярка за неотклонение „задържане под стража“. 

Поради посочените по-горе причини Окръжна прокуратура-Пловдив с прокурорски акт от 27 януари 2017 г. е променила мярката за неотклонение на Любомир Т. от „задържане под стража“ в „домашен арест“, считано от 28 януари 2017 г. С този акт Окръжна прокуратура-Пловдив е спазила изискването на чл.63 ал.4 от Наказателно-процесуалния кодекс, който императивно /т.е.задължително/ е определил срока на продължителност на мярката за неотклонение „задържане под стража“, а именно, че тя не може да продължи повече от два месеца във фазата на досъдебното производство.

Както БЛИЦ съобщи, синът на пловдивския бизнесмен Младен Трайков направи затрогваща среща с вдовицата на убития шофьор на другата кола-Атанас Лавджиев. Тогава бащата даде на вдовицата 3 хиляди лева, за да има пари да посрещне нуждите на трите си деца. След обществено недоволство обаче, което изригна в Пловдив, Корнелия Петкова върна парите. Съдът пусна от ареста тогава Любомир, но отново обществено недоволство го върна в ареста.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ