МВР и прокуратурата разкриха престъпна група за паралелен износ на лекарства от България в страни от ЕС. Лекарства за милиони левове, сред които и животоспасяващи и медикаменти за онкоболни, са иззети, предава Нова телевизия.

Акцията е срещу данъчните престъпления и прането на пари и е проведена на територията на София, Шумен, Сливница и Пловдив. Задържани са 7 души.

"В резултат на осъществената престъпна дейност, се усеща недостиг на българския пазар на тези лекарства. Част от лекарствата са предмет на "паралелен износ" в страни от ЕС, част от тях са предмет на нелегален внос и след това на - паралелен износ към страни от ЕС", каза ръководителят на специализираната прокуратура Иван Гешев на извънредна пресконференция.

"Производството, което наблюдаваме, е образувано през септември 2017 година. Данните и сигналът са получени 6 месеца преди това. В хода на вчерашния ден бяха претърсени над 60 адреса, проведени десетки разпити на свидетели. Бяха иззети лекарства на стойност милиони левове. Предстои в близките дни да се уточни веригата от обвиняеми. Очертава се тя да е доста дълга. Имаме амбиция да стигнем до максимален брой лица", допълни Гешев.

"Вчера в ГДБОП бяха доведени над 20 лица. Смятаме, че организираната престъпна група по тази схема се състои от 7 лица и вероятно доказателствата, които сме предоставили, ще бъдат достатъчни на прокуратурата. Тези 7 лица бяха задържани за 24 часа”, съобщи и директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. Той обясни и че в рамките на операцията са използвани "доста СРС-та".


По думите на здравния министър Кирил Ананиев става въпрос за източване на бюджета на НЗОК за стотици милиони лева.