"Аз никога, ама никога не съм виждала подобна връв вкъщи, това е непознато за мен", заявява в интервю за в. "Труд" съпругата на доайена на съдебната медицина у нас проф. Стойчо Раданов - Андроника. Той бе открит мъртъв на примка от бяло алпийско въже на черни рески.
Мистерията около неочакваната смърт на най-известния наш патолог продължава да витае, а догадките дали сам е сложил край на живота си или това е добре направена инсценировка не спират. Още повече, че професорът не е оставил предсмъртно писмо.
"Не вярвам, че се е самообесил. Но как, не знам", каза съпругата на медика.
Приятелите и колегите му от Съдебна медицина също трудно приемат версията, че сам е избрал фаталния си край. "Как човек с толкова идеи и планове за бъдещето ще посегне на живота си", питаха се те, попарени от лошата вест.
Причината за смъртта на професора е обесване, съобщи доц. Станислав Христов, шеф на "Съдебна медицина" към Александровска болница. Той е починал за 2-3 минути и не се е мъчил. Христов категорично отхвърли твърдения, изнесени в някои медии, че покойният лекар е страдал от злокачествено заболяване. Раданов е имал два микроинфаркта и атрофия на лявата камера. Това е станало ясно при продължилата близо шест часа аутопсия. От професора са взети проби за алкохол, лекарства, наркотици, чиито резултати ще станат до вторник. При огледа по тялото на съдебния медик не са били открити кръвонасядания. С изключение на една синина с размери два на три сантиметра. Тя може да е вследствие обесването, обясниха медици.
Основната версия на разследващите смъртта на професора е самоубийство. Полицията и прокуратурата работят и по версията за убисйтво, което е типично в подобни ситуации, обясниха от обвинението.
"Дори да има категорични данни за един човек, че сам е посегнал на живота си, ние сме длъжни да проверяваме и хипотезата за убийство. Също така при случаи на самоубийства разследващият екип събира данни дали евентуално човекът не е бил подтикнат да направи фатален избор", обясниха още от прокуратурата.
Фаталната петъчна нощ Раданов бил със съпругата си и дъщеря си вкъщи. "Не съм чула кога е излязъл. Аз страдам от безсъние, към 3 ч. пих лексотан и съм заспала. Към 5 ч. сутринта, трамваите вече се движели, дъщеря ми чула, че баща й излиза, но помислила, че отива по дела в провинцията и не обърнала внимание", разкри Андроника Раданова.
В последните две-три седмици съпругът й бил в депресия. "Аз забелязах промяната в състоянието му и се съобразявах с това", каза г-жа раданова. Тя не знаела да има служебни проблеми, тъй като той не споделял с нея, за да не я тревожи.
"Трудно ми е да повярвам в неговото самоубийство. Той готвеше второ издание на книгата си "Медицинска деонтология", а също да отстоява някои свои експертизи и констатацията си за убийството на сестрите Белнейски. По нищо не личеше, че е човек, устремил се към смъртта", сподели приятелят му проф. Любен Димитров.
"Ако изкажа мнение, може да бъде спряно погребението на проф. Раданов, което ще бъде един от най-кошмарните варианти, който може да се случи", заяви Станислав Христов пред Дарик радио в отговор на въпрос дали Раданов се е самоубил или е бил убит.

Проф. Раданов нашумя изключително много в последната година, след като негови експертизи доведоха до скандален обрат в заключенията за смъртта на Ангел Димитров-Чората и на сестрите Белнейски. При първия случай негова констатация обори предишно медицинско заключение, че благоевградчанинът е починал не от полицейски побой, а от кардиогенен шок. На базата на становището на Раданов военен съд наказа с общо 82 години затвор петима служители от МВР. След реаутопсия на телата на Белнейски пък най-известният ни съдебен лекар отхвърли заключенията на негови колеги, че момичетата са изнасилени и убити с камъни. Според него ученичките са издъхнали в катастрофа, а сексуалните издевателства били инсценировка - за да насочат разследването в грешна посока. След сензационните му разкрития Раданов бе подложен на натиск, което би могло да окаже влияние върху психиката му, предполагат негови близки.

Професорът ще бъде погребан във вторник на Централните софийски гробища. Опелото започва в 14 ч. в черквата на траурния парк. /БЛИЦ