Заради икономическата криза, стагнацията в строителството и обедняването на хората от началото на 2008 г. има истински бум на грабежите в страната. Това се потвърждава от данните на полицията, съобщава в. "24 часа". Стотици строители и общи работници, останали без работа в последните месeци, се прибират по родните си места и тръгват да грабят, алармират от МВР.
Въоръжените обири на хранителни магазини и бензиностанции рязко са скочили в София и по-големите градове на страната, сочи черната статистика.

3167 грабежа са регистрирани в страната през 2008 г. Въоръжените обири за последните 12 месеца пък са 144, като от тях разкрити са 66, информираха от криминалната полиция.

Последният случай, който взриви обществото, бе убийството на бизнесмена от Златица Атанас Милев преди седмица. Тогава маскирани въоръжени грабители го нападнаха и застреляха пред очите на съпругата му и 10-годишното им момиченце. Бандата обикаляше около трупа на Атанас и питаше вързаната му жена къде са парите.
"Това е за нас част от уличната престъпност и е отражение точно на кризата и стагнацията, която бавно завладява страната и засяга първо по-обикновените хора", обясняват експерти.

Според главен инспектор Момчил Стойнов, н-к сектор "Криминална полиция" в ОДМВР-София, друга основна причина за бума на грабежите, тежките кражби и касоразбивачеството е сривът на цените на скрапа.
"Вече не е рентабилно да крадеш желязо и да го предаваш за скрап и тези, които го вършеха, се ориентираха към грабежите", пояснява Стойнов. Той добавя, че заради стагнацията в строителството много работници, бивш кримиконтингент, също са се върнали към въоръжените грабежи.

Дори съвсем млади момчета, притиснати от безпаричието, се въоръжават и нападат. Преди десетина дни момче от София останало без пари и решило да извърши въоръжен грабеж. Взело маска и нож и нападнало жена край магазин на "Била", разказват криминалистите.

В последната година в страната са заловени 1051 грабители мъже, които основно се издържат с нападения. Поне още толкова нападатели са все още на свобода. Престъплението е характерно почти изцяло за мъжете, като за 2008-а са спипани едва 37 дами, обясняват разследващите. Много от извършителите са хора от провинцията, които в София се сливат с огромната маса. Най-лесно за тези апаши е да дебнат около поща, магазин или пък да влязат в някой банков офис. Щом набележат оттам по-заможна жертва тръгват след нея и я нападат в някоя тъмна уличка, като опират пистолет или нож в гърлото й.

"Лошото е, че доскоро, ако жертвата се развика, нападателят веднага бягаше, а сега сме забелязяли, че агресията у грабители е скочила и те бият жестоко", обясняват спецовете от "Криминална полиция".

Рязко са скочили и въоръжените грабежи на семейства, живеещи в селски къщи. Там в повечето случаи нападали банди, които жестоко биели и измъчвали най-вече стари хора, за да ги принудят да кажат къде са скрили спестяванията си.

Такава тенденция се очертава в София област, особено в Ботевградско, Своге, Елин Пелин и Пирдоп, сочат данните на полицията.

"Това са райони с работеща икономика, има по-богати хора и затова бандите се насочват натам. Затова пък в Сливница има само един грабеж", уточнява Стойнов.

Бандитите действат с добра подготовка, винаги са с маски и въоръжени.

Според криминалистите от ОДМВР- София, заради честите си престои в полицията те са се изучили да крият следите си.
Обикновено човек от групата наблюдава, че някой старец живее сам и е безащитен в крайна къща, а децата му си живеят в града.
После апашите ги пробват няколко пъти, като минават да предложат килим или друга стока.
"Щом се уверят, че са сами, вечерта чукат на вратата или директно разбиват, влизат вътре, връзват жертвата си в тъмното, заплашват я с нож, сядат и на гърдите, ритат я, бият я, и тя сама признава къде са парите", разказват за зачестилата жестокост при нападенията криминалисти.

"За нас е необяснима тази агресия спрямо възрастни и безпомощни хора", смята главен инспектор Стойнов. Той разказва как в ботевградското село Скравена двама маскирани и въоръжени нахлуват в дома на самотна жена,
бият я до смърт и вземат няколко лева.

В повечето от тези случаи бандитите грабят дребни суми между 20 и 50 лева. Само преди дни има дори и грабеж на възрастна жена от Врачанско село, която след като е измъчвана и казала, че няма никакви спестявания, нападателите й взели 20 пакетчета месо и чувал царевица.

"Бумът на тези случаи е най-вече в Северозападна България. Това е някаква непремерена и непредизвикана с нищо жестокост към един стар човек, който не може да окаже съпротива. Това ни води на мисълта, че извършителите са на ниско интелектуално и социално ниво и вероятно неграмотни", обясняват от сектор "Грабежи" в националната полиция.

Най-зловещият случай със садистична жестокост от страна на нападателите се разиграва в нощта срещу 2 февруари т.г. Точно когато е нападнат и убит бизнесменът Атанас Милев. Тогава трима души с кола минават вечерта край бензиностанцията до село Саранци, Елинпелинско. Забелязват, че бензинджийката е сама, и решават да направят "удар".
Мъжете бият жестоко жената, като единият ползва дори лопатка, за да отмъкнат 30 лв. - оборота на бензиностанцията.
Жертвата е със счупен нос, счупена ключица и травми по главата. "Хората озверяват, а чувството за безнаказаност
ги мотивира да нападат все повече", категорични са полицаите.

В Софийска област през 2008 г. са станали 60 грабежа, от които са разкрити 40. От началота на т.г. грабежите в областта са 8, от които 3 разкрити.
Много от заловените грабители обаче се разхождат на свобода.


Тайсъна нападеше в Своге

Една от най-страшните банди, които грабеше в Своге, е тази на рецидивисти с прозвищата Тайсъна и Питбула, разказаха криминалисти. Бандата е разбита от полицаи от ОДМВР-София, през юни 2008 г., Подозират Тайсъна и компания за 8 въоръжени грабежа в района. Избирали отдалечени къщи и самотно живеещи хора.
На 2 юни Тайсъна, Питбула и Славчо от столичния кв."Надежда" атакуват дома на автоинструктор в Своге. Връзват с тиксо дъщеря му и зет му. Вадят пистолети и крещят "Това е обир". Заявяват на жертвите, че спящото им дете на горния етаж е взето за заложник.
"Дайте парите!", крещят нападателите, но в този момент звъни мобилният телефон на единия от тях и те бягат. 40 мин. по-късно полицейски автопатрул залавя тримата бандити край с. Искрец, които пътуват с кола. В тях са намерени маски, пистолети и тиксо, с което са вързани жертвите. Оказва се, че Тайсъна има над 30 регистрации за кражби и грабежи. Пред полицаите Тайсъна признава, че може само да граби, и като го пуснат на свобода, ще върши същото. След ареста на тази банда грабежите в Своге спират. Но обвинението на тримата е променено от прокуратурата от въоръжен грабеж на "незаконно проникване".


Хванаха Валко, обрал 50 хил. от "Фантастико"

Ловък грабител с прозвището Валко, който с маска на лице и оръжие задигна 50 хил. лева от магазин "Фантастико", бе разкрит за месец от секторите "Грабежи" на столичната и националната полиция през юни м.г.
На 5 май обирджията нахлул в офиса на заместник управителката, опрял пистолет в главата и отмъкнал дневния оборот минути преди да го прибере инкасовият екип.
Още от началато на разследването полицаите били категорични, че бандидът разполага с много точна вътрешна информация, и започнали да препитват повече от 70-те души във фирмата, запознати с организацията на работа.
Пазители на реда проверили детайлно близките им, както и алибито на всеки от тях за часовете около нападението.
Така попаднали на 32-годишния Валери Пешев-Валко. От няколко години той живеел на семейни начала с магазинерка, работеща във "Фантастико". Последните месеци преди обира заподозреният често я прибирал от работа, познавал обстановката в обекта и част от работещите.
Валко бил роден в село във Врачанско, но през последните години живеел за постоянно в София. На външен вид бил бил доста едър, а криминалното му досие километрично. Лежал е и 8 г. в затвора във Враца за грабежи, кражби и хулигански прояви.
Още при първите разпити той се оплел в обяснения за алибито си, а седмици по-късно криминалисти събрали достатъчно доказателства, за да го вкарат отново зад решетките.
В моменат срещу Пешев е заведено дело за грабеж, но той е пуснат на свобода от апелативния съд.
Полицията успя да залови и част от бандата, ограбила 500 хил. лв. от инкасото на Първа инвестиционна банка пред магазин "Техномаркет" до Божурище.


Банда краде техника за милион от строежи

Банда от петима грабители пък задигна строителна техника за над 1 млн. лева само за няколко месеца през м.г. Нападателите, всичките рецидивисти, се специализирали да се вмъкват на новостроящи се блокове из столицата, да пребиват пазача на обекта, и да задигат оттам скъпоструващите канго, флекс, мощни бормашини и други професионални уреди.
Цената на някои от машините достигала до 40-50 хил. лева, а бандата имала изградена стройна организация за пласиране на плячката.
"Това е един от най-значимите случаи за миналата година, защото доказахме много от техните престъпления и в момента и петимата са задържани", доволни са от работата си криминалистите.
Разплитането на случая тръгнало от Перник, където бил основният прекупвач Людмил Ръсин. Той имал изградена мрежа от контакти в цялата страна, за да пласира стоката. Някои от познатите му дори си поръчвали конкретен модел машина, която бандата после крадяла. При обиски на 5-6 адреса в града криминалисти открили огромен брой от задигнатите вещи. До момента са събрани доказателства за 11 удара на бандата. През 2008 г. в София са извършени 70 въоръжени грабежа, а разкритите са 39, сочи статистиката на СДВР. /БЛИЦ