Осъденият до живот за поръчкови убийства по делото „Килърите“ Георги Вълев бе доведен вчера сутринта във Великотърновския районен съд със засилена съдебна охрана и жандармерия. Докато трае абсурдният процес и членът на бандата на „Килърите“ е каран от затвора до съдебната зала, сметката плаща изцяло държавата, т.е. ние – данъкоплатците. Целият ресурс на Съдебна охрана – заплати, осигуровки, горива и т.н., се покрива от националния бюджет за удоволствието от разходките и емоцията в иначе скучното затворническо ежедневие, което очаква Вълев до края на дните му.

Затворникът получи този шанс да излезе на светло, защото било уронено доброто му име зад решетките от статия на вестника. На 10 януари т.г. журналистката Нели Сукова написала версия за екзекуцията на бизнесмена Петър Христов, че убийството му можело да бъде поръчано от Георги Вълев. Ден по-рано същата версия бе лансирана и от МВР, а именно, че неразкритият втори месец показен разстрел в София може да е поръчан от групата на „Килърите”.

Независимо от публичността и десетките версии за убийството на Петър Христов, затворникът Вълев се обидил от „клеветите“ на в. „Борба“, независимо че статията е версия, при това определена като най-невероятната, но не и невъзможна.

Друг затворник от ловешкия затвор бе допуснат като главен свидетел на Вълев за следващото заседание по абсурдния процес за началото на април. Той ще трябва да доказва как осъденият до живот без право на замяна бивш търновски хотелиер и ресторантьор е засегнат за 15 000 лв. от статията на Нели Сукова. 

Справка в интернет обаче показа, че лицето Халил Адем Хасан е хладнокръвен убиец с 11 присъди – две доживотни, които в момента лежи в Ловешкия затвор. Халил Адем Хасан, който има и присъда за предумишлено убийство на надзирател, когото, докато мушкал с шило във врата, крещял „Джихат“, ще дава показания за това как „доброто име“ на Вълев е накърнено зад решетките. Останалите искания на 60-годишния чирпанлия не бяха уважени от съда. 

Той сам обаче заяви, че всъщност дори не бил чел статията, която го е оклеветила и имал възможността да го направи едва вчера. Независимо от това си е написал саморъчна тъжба с куп обвинения срещу авторката и невярно заглавие на публикацията, за която вероятно някой му е споделил зад решетките. Понеже е беден, а имотите са му запорирани от комисията за отнемане на незаконно придобито имане, му бе назначен служебен защитник. 

Пак за сметка на данъкоплатеца. Но какво да се прави, това е България, пише в. Борба.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!