Американският президент Доналд Тръмп определи протестиращите в Ню Йорк като "пропаднали, нищожества и неудачници" и призова държавните власти да задействат полицията възможно най-скоро, за да помогнат за поддържането на реда, както и националната гвардия на САЩ.

"Ню Йорк, активирайте националната гвардия. Неудачници разкъсват града на парчета. Действайте бързо", пише той в "Туитър".

"Вчера беше лош ден за Братя Куомо. Ню Йорк беше изгубен сред грабежите, главорезите, радикалните леви и всички други форми на отрепки и нищожества. Губернаторът отказва да приеме предложението ми за доминиращата национална гвардия. 

Ню Йорк беше разкъсан на парчета. По същия начин рейтингите на Фредо намаляват с 50%", допълва той.


 

По-рано от полицейското управление на Ню Йорк съобщиха, че са задържани над 700 души по време на протести и безредици в понеделник и вторник вечер, а окончателните преброявания не са приключили.

Части от националната гвардия на САЩ са разположени във всеки щат, на подчинение на губернаторите и президента.
Това е организиран резерв на сухопътните сили и ВВС на САЩ, който може да се използва в извънредни ситуации, по-специално за премахване на последиците от природните бедствия и поддържане на реда.

По решение на президента, националната гвардия на САЩ може да се използва и за подкрепа на въоръжените сили, включително извън страната.