Доналд Тръмп обясни на губернаторите, че повечето от тях са слаби и приличат на идиоти. Той ги призова за по-строги действия срещу насилието, докато протестите бушуват в цялата страна.

Президентът разговаря с губернаторите, с представители на органите на реда и националната сигурност. Тръмп не е доволен, че не са използвали Националанта гвардия по-агресивно, и така сами са „заприличали на идиоти“.

„Ако не арестувате протестиращите и не ги затваряте за дълго време, ще изглеждате като идиоти“, продължи Тръмп.

Ново 20: Съветничка на Обама обвини Путин за протестите в САЩ

Според полицейската статистика, до момента са задържани около 4000 души. Първите арести са извършени във вторник, 26 май, ден след смъртта на Джордж Флойд.

46-годишният Флойд почина преди седмица в Минеаполис. Той беше задържан по подозрение в използване на фалшива банкнота.

Ново ВИДЕО от ареста на Джордж Флойд показва какво се случва в патрулката преди смъртта му

Невъоръжен и проснат на земята с белезници, Флойд молеше служител на реда да му позволи да диша, докато полицаят притискаше коляното си във врата му. Видео показва как Флойд се оплаква, че изпитва болка и не може да диша. Малко след това умира.

 

Арестуваният полицай Дерек Шовин е обвинен в убийство от трета степен – убийство, извършено при опит за нанасяне на телесна щета на жертвата, но не непременно за причиняване на нейната смърт.

Срещу него също е повдигнато обвинение в непредумишлено убийство от втора степен. Именно Шовин държа коляното си върху врата на Флойд. В Минесота за убийство от трета степен Шовин може да бъде осъден на 25 г. затвор. Бившият полицай ще се яви пред съда на 8 юни.

Убийството предизвика мирни протести, които прераснаха в анархия. Стотици сгради са изгорени и стотици магазини са ограбени.

Протестите продължават вече шесто денонощие.

 

Най-малко 40 града наложиха вечерен час, а Националната гвардия е разположена по улиците в 15 щата и Вашингтон.